Lewat period

Saya baru bersalin bulan 5 rituh, seminggu lepas abes darah nifas, saya dah period. Bulan 7 dan 8 pon dah period. Tapi bulan 9 ni sy tak period2 lagi. Dah berbelas hari lewat. Ada sekali bersama suami tp suami pakai kondom. Saya buat pregnancy test isnin rituh and result negatif. Period sy memang teratur cuma bulan ni je macam out sikit. Sbb hormon ke? Ada tak yg alami mcm ni? Dah la sy czer rituh 🙃

3 Balas

pakai kaedah perancang sama ada pil atau hormon dan sebagainya keberkesanannya 99% sja sis,apatah lg kalau tak pakai. sis pakai perancang apa selain kondom? sy dulu anak 1st sy stop makan pil umur anak 2th lebih. lepas tu merancang sendiri tanpa apa² alatan/protection. pernah lewat period,sy lupa berapa lama. tp memang meresahkan sy masa tu la,sebab sebelum ni period regular dtg setiap bulan. sy buat upt,negatif pula. sy pun risau pregnant sebab masih blm ready tambah anak lg. tp akhirnya sy period juga,bukan keguguran ya sebab flow darah sama mcm darah period.

rasanya sebab hormon tu mommy, saya dulu period regular, lepas bersalin jadi tak teratur sampai 40 hari lebih, kadang risau sangat buat jugak upt sebab saya pon merancang pakai kondom, tapi memang sebab hormon tu sebab menyusu anak

Cuba buat upt puan Kdng hormon on xbetul lagi tu