Ada tak mommies yg alami sembelit teruk lepas bersalin?

Saya baru bersalin 12/4, dan tak dapat buang air besar sejak bersalin. Dah cuba pelbagai cara kecuali masuk ubat enema tu. Hanya keluar angin shj. Hari ni hari ke 13 masih tak dpt membuang. Perut dan punggung rasa sakit, nak duduk tak selesa. Boleh ke gunakan ubat enema untuk atasi sembelit lepas bersalin? #firstmom #seriusnanya #sembelitpadaibu

7 Balas

Saya pun sama alami sembelit teruk sampai najis dah keras teruk (maaf share) sakit sangat. Lagi takut nak membuang nak teran sebab czer 😭 hampir menangis juga dalam toilet . Mungkin sebab saya kurang minum air. Jadi memang kena lebih lebih sangat minum air at least 3 litre sehari. Lebihkan makan buah macam saya makan oren dan juga buah naga merah. Banyakkan juga makan sayur sebagai lauk. Insyallah. Semoga dipermudah dan cepat sembuh ya mamii

sy tak berak hampir seminggu lepas bersalin anak 1st. bukan apa,sy rasa nak berak sgt,tp takut keluarkan sbb nanti jahitan terbuka. biasa la,anak pertama kan. anak ke 2 dan seterusnya sy membuang 2-3 hari lepas bersalin. masa nak berak tu tarik nafas dan mesti tenang. boleh try tanya doc,bahaya kalau lama tak berak

4mo ago

sis pakai enema tu mmg terus cirit ke tak?

Saya tumis brokoli, ayam digaul dgn lada hitam n garam msuk air fryer, lepas mkn confirm buang air besar.. brokoli tu mkn bnyk sikit. lepas sehari bersalin saya dh start mkn alhamdulillah. saya pun tkut jugak tmpt jahitan tu terbuka ke apa tpi alhamdulillah tak, skrg dah 17 hari dlm pantang.

Saya seminggu tak rasa nak membang. Lepastu husband belikan ubat ni, baru je membuang tadi. Lega sangat bila dah membuang. Mula mula memang macam struggle tapi lepastu dia sendiri akan keluar.

12mo ago

Wah, lebih kurang Lactul solution la ya. Saya makan Lactul tak berkesan. Tapi tadi jumpa doktor, dia bagi ubat masuk ikut punggung tu, baru berkesan. Alhamdulillah

Try prime enama tu. Dengar review dr org ubat ni effective utk org yg ada sembelit slpas besalin. Try cari dekat pharmacy. Shopee pun ada jual dlam 0.80sen

4mo ago

pakai ni terus cirit tak sis? or still mula2 tu najis keras lg?

Saya dari hari pertama bersalin da berak. Masa nak kluar hospital pun doc ada bagi ubat bancuh untuk sembelit tapi alhamdulillah xde sembelit

Sy makan phytonatal nona roguy.. najis lembut senang je berak.. bnykkn minum air masak & makan limau sunkist jugak

12mo ago

boleh cuba nnt, thanks alot