Maltoferrr

Saya baru 3hari try maltofer, then bila buang air besar jadi warna hitam gelap. Sebelum ni tak pernah jadi mcm ni. #ingintahu Saya perlu pergi check dr ke tak ?

7 Balas

normal awak. saya dari awal pregnancy makan maltofer, bila tgk najis wrna gelap tnya dkt family members yg pernah makan. diaorg ckp normal sebab ada iron yg penting banyakkan minum air supaya tak sembelit. skrg dh 34w still makan maltofer, pernah dpt zincofer dari kk sempat makan 2 biji tapi tak boleh telan sebab alahan. Alhamdulillah hb tak pernah sangkut

9mo ago

nak tnye, klau dh mkn maltofer perlu ke mkn iron tablet yg kk bagi tu? sbb iron tablet tu kena mkn dgn obimin tp sy tk boleh telan

Bila makan iron, ubat tambah darah memang najis akan berwarna hitam. Tak kisah lah maltofer ke, zincofer ke, iberet. Tu normal. Menunjukkan penyerapan tu ada. Jadi, jangan risau ye. Kalau was was boleh tanya nurse next checkup.

Mintak maaf nak tanya cara makan maltofer time perut kosong jugak ya sis ? 2jam sebelum makan atau 2jam selepas makan macam tu ya ?

12mo ago

Terima kasih sis 🥰 sbb saya taktahu saya makan pagi masa perut kosong selepas dua jam baru sarapan sekarang dah tau

Normal awak . Makan vit mngndung mmg akan hitam najis kita

tak perlu. mmg normal

Sama dgn sy

normal sis..