Umur 1 tahun makan makanan keluarga

Saya baca dalam buku kesihatan klinik anak dalam bahagian permakanan katanya umur 1 tahun keatas dah boleh makan makanan keluarga maknanya xperlu strict sangat la kan bab no salt no sugar ? #firstbaby #seriusnanya

Umur 1 tahun makan makanan keluarga
2 Balas

maksudnya, sebelum awak tambah apa2 garam atau gula, itu la makanan anak awak. benda yang sama awak mkn cuma tiada garam dan gula bawah 2 tahun. walaupun da lepas 2 tahun, penggunaan garam dan gula pun masih perlu Dikawal ya.

Maksudnya anak boleh makan menu yang sama macam ibu dan ayah tapi tanpa gula, garam, bahan perasa (MSG). Awak masak je macam biasa. Sebelum nak tambah gula, garam, bahan perasa tu awak asingkan siap untuk anak.