baby start makan

hi saya ada soalan ,baby kalau 6 bulan boleh terus makan ke atau kena tunggu check up utk 6 bulan dlu baru boleh mula makan?

9 Balas

mcm Sy masa checkup anak 5 bulan, nurse dah bg date utk anak strt makan. date yg nurse bg tu awal Dua hari anak Sy nak masuk 6 bulan. menu yg nurse ajar Sy utk seminggu pertama mcm bawah ni hari pertama-2----> buat bubur kosong. (masak beras sampai jd bubur, blend kan dan tapis) hari ke3-4---> bubur kosong + protein (boleh pilih nak bg protein ape. ayam ke ikan ke terpulang. tp pasti kan protein yg sama utk 2 hari. jgn campur pg ayam ptg ikan) hari 5-6----> bubur +sayur (tak kisah sayur ape. strt dgn lobak Pon boleh) hari ke7--> boleh campur kan bubur+ protein+sayur sekaligus. setiap Kali nak makan, baru tambah kan sikit olive oil dalam bubur. nurse ckp sehari makan 5 Kali. 3 kali bubur, 2 lagi bg snacking. snacking boleh bagi buah buahan. nurse pesan jgn bg biskut atau puree. yg tu 8 bulan ke atas. Sy sekadar berkongsi ape yg nurse ajarkan pada Sy. kalau ada pendapat yg berbeza, boleh berkongsi. Sy Pon frst mum. tgh menghitung hari nak bg anak makan. 😅

1y ago

betuii dh tu sis ajar bubur dulu nti bru intro pure pelan² , baby 8bln nti boleh dh mkn ubahh texture.. nk dptkn bnyk info join grup happy food malaysia, taip ja dkt fb masa ank sulung dlu bnyk ilmu kat situ nd resepi² mknan baby☺️☺️

ngam umur 6 bulan boleh terus makan da. start 1x sekali. 2-3 sudu pon dah ok utk awal2 ni. nanti boleh naikkan jadi 2-3x meal utama. 1-2x snacking time. dalam buku checkup kkia anak ada panduan. boleh refer cth menu baby di situ juga. air masak pon 6 bulan dah boleh start intro da. p/s: bawah 1 tahun ni masih fasa pengenalan makanan & susu ibu/fm masih makanan utama utk baby. jadi jangan risau & compare kuantiti anak kita makan dengan baby lain makan nnt.

Saya hari tu msa check up 5 bln sy tnya nurse..ckp 6bln trus bg mkan ke or kne tnggu lbih smnggu. Nurse ckp ckup trikh lhir dia boleh bg mkan. Sy mulakan dgn bbur kosong dlm 3 hri mcm tu. Lps tu bru tmbah protein n syur. 😊 Selamat mencuba. Tgk reaction anak sama ya..tkot ade alahan dgn sumber² protein atau sayur.

saya pun dah bagi baby makan sebelum check up 6 bln. sy bagi bubur kosong je 2 hari. hari sterusnya dah bagi bubur + sayur. belum try bagi protein ayam/ikan lg. next week.. excited ngat.. bru seminggu makan ❤️🤭

Tak perlu tunggu check up. Biasa kena tunggu check up kalau nak bagi start makan lebih awal dari 6 bulan. Baby saya mula 5 bulan setengah atas nasihat doktor sbb kurang berat bdn

kalau sudah cukup 6 bulan dah boleh cuba ajar makan. tapi mulakan dgn bagi bubur kosong dulu dalam 4 hari pertama , bagi sehari sekali dulu.

1y ago

oh mcm tu,trima ksh sis...

Dh 6 bulan bole mkn dah.. Join la group happy baby food malaysia kt fb. Byk info serta resepi ada..

Baby saya lagi 4 hari nak masuk 6 bulan. Excited pulak rasa nak bagi makan 😆

Hai. Boleh je bagi makan sis bila dah cukup umur 6 bulan.