36 week 3 hari

Saya 36 week 3 hari,terasa perut mengeras dan kat vagina terasa ada yg mencucuk,kadang masa nak berjalan terpaksa perlahan bila terasa ada yang mencucuk,itu tanda dah nak bersalin kah? #seriusnanya

14 Balas

saya 31 weeks now start..mmg blh rasa baby dah di posisi bawah kdg rasa dkt laluan vagina terpaksa jln pelahan kdg .. sbb baby kan akan tukar posisi kerap buat masa kini..waktu terasa bawah tu mmg sakit beberapa saat hingga berjalan atau tukar posisi. Takut pun ada sbb anak pertama tak pulak gini. But its normal semua pengalaman tak sama .. skrg ni saya malas nak jalan dah .. kerap lapar kdg tak rasa lapar pulak tp paksa juga mkn alas perut.. agak gementar juga sbb masa dah hampir tak lama lagi.. tawakal allah

Baby dah masuk laluan sebab tu akan rasa sakit . Sis boleh rasa mcm benjolan di bahagian bawah bila sakit tu , itu kepala baby . Perut mengeras salah satu tanda braxton hicks . Sis kena banyak usap perut andai berlaku dan lakukan senaman ringan untuk memudahkan bukaan laluan sambil duduk pun boleh kalau sis tak larat untuk berjalan atau bergerak .

2y ago

saya jalan2 dkt Centrepoint kk Smpai perut sakit x rehat spttnya ibu mngndung mesti bnykn rehat

baby da turun bawah.. kepala da bawah.. kadang kita rase cam nak beranak kan.. sakit sngt.. huhuhu... contraction.. dah mula.. selalunya.. mengeras kejap.. on off...

Baby dah cukup usia , and ready for delivery. So biasanya baby nak masuk laluan. Kalau sakit sgt, bykkan rehat. Buat senaman ringan pun ok juga.

Sy jga 36w..tdur kiri kanan x selesa. Bila tdr kiri/kanan part bangun mencabar btl sebab sakit celah kangkang.

baby dah turun bawah. die dah menekan nekan tu yg sakit tu... klw diri or jalan lama pon ngilu gak tu

saya pun tengah alami skrg sejak 31 week.. skrg dh 32 week makin lama makin terasa mencucuk² tu 🤧

Xdr trn tanda blh ke p hospital..Tp bwh nie dh berat sgt nk jln pn dh ssh..Sakit kjp²..

Kalau ada lendir berdarah dan pecah ketuban tu confirm nak bersalin.

Itu normal. Bby baru nk masuk laluan.