29 week baby tak banyak bergerak

saya 29 week 2 hari...masih x dapat tick pergerakan baby dalam buku pink..sebab x dapat rasa pergerakan di siang hari.. waktu malam ada bergerak juga tapi sikit2 je.. pegi scan masa 28 week yg lepas..air ketuban normal tetapi agak berkurang..kadang2 ada juga rasa perut cm krem kejap2 pastu hilang...apa patut saya buat ye...risau pula pd baby.. #firstmom #ingintahu #pleasehelp

2 Balas

psl baby x bergerak nih jangan pandang remeh temeh sis. kalau dah 4-5 jam sis x rsa baby gerak, cepat2 la ke hos. setiap Kali checkup nurse mesti akan bagi nasihat berjaga2 dgn pergerakan baby. sbb dh dgr byk Kes dah psl nih. sya penah kena baby xckup gerak. sya trus ke hospital. sya demam masa tu n effect kt baby. trus kena tahan wad.ngam2 38 weeks,doc sruh bersalin. xboleh tunggu lama2

awk kena pegi hospital segera. ptot nya sehari x rasa bby kick sampai pkul 3ptg, dh kena pegi hospital check. ckp baby xgerak langsung. atleast kalau baby dh terlalu lemah, doctor boleh do something utk selamat kn baby awk. kalau dh 3 4 hari x rasa gerak bru nak pegi hospital balik, kalau apa2 jadi terlambat nnti doctor nk selamat kn bby.