Bacaan gula utk wajib berbuka

Saya 26W pregnant. Hari ni cuba puasa lagi. Pukul 2 ptg bacaan gula saya 4.1. Kena berbuka kalau risau hypoglycemia pd bacaan berapa? Kandungan saya jenis aktif gerak kalau lapar. Biasa org suggest gerakan lemah nasihat berbuka. Blh tlg advice? #firstmom

1 Balas

Dah minta nasihat doktor? Doktor cakap apa? Jika bacaan 4.0 ke bawah, berbuka lah. Jika awak rasa memudaratkan diri dan kandungan, berbuka lah. Jangan tunggu 3.9, baru nak buka, nak kena rawat hipoglisemia dgn minuman manis, tunggu 15 minit, baru nak makan ikut diet GDM. Macam saya, dah mula rasa debar tu, terus buka puasa. Selalu pada jam 11 pagi rasa macam tu. Sebelum datang bulan Ramadan, saya ambil peluang tanya doktor samada saya sesuai berpuasa atau tak. 2 orang doktor nasihatkan saya berbuka awal jika tak mampu nak teruskan puasa. Kerap pantau bacaan gula bila berpuasa.

1mo ago

Baik.