PUASA 2023

Hi saya 24 weeks… alhamdulilah masih puasa penuh.. tapi harini baby macam kurang gerak dah separuh hari.. patutke saya biarkan atau berbuka? Goyang kan perut pun takde gerak .. risau 😭#firstbaby

3 Balas

sy pon puasa penuh just hari niii rasa baby kurang gerak pkl2 tuuu sy minum jee air manis baru rasa dia aktif. kalau ibu mengandung puasa dlm keadaan risaukn diri sendiri dan baby puasa tuuu jadi makruh kalau kita still teruskn puasa tuu. buka jeee sis kalau risau atau sis mmng betul ii tk larat jgn paksa diri tahan puasa. puasa blh ganti,nyawa baby lagi penting

buka je la kalau masih takde gerakan. kita tak tau keadaan dia kat dalam . tapi nanti kena ganti puasa dan bayar fidyah sebab risaukan keadaan baby . kalau risau dengan keadaan sendiri, cuma perlu ganti puasa je

kalau kita rasa baby tak banyak gerak macam selalu, better berbuka je.. sebab risaukan anak dalam kandungan.. nanti kena ganti puasa n bayar fidyah sekali