Pil perancang

Saya 1st time mom, waktu bersalin dulu teruk jugak sakit and warded bnyk kali. Saya ingat nak makan pil perancang je everyday, n taknak cucuk ke apapa dulu. Husband pun okay je kalau nak pakai protection semua. Sekarang saya pjj dengan husband and tak lama lagi dah nak balik dekat dia. Sekarang tengah fully bf baby juga, so period saya tak datang lagi. Saya ada baca kalau nak makan pil, ada yang kena makan hari ke 4 period etc.. Tapi kalau macam saya yang belum2 period ni macamana ya? Boleh sapa2 explain tak.. #ingintahu

2 Balas

kalau awak fully bf selalu diorg bagi makan pil norriday . tapi kalau tak sesuai dgn badan maybe boleh bgtau diorg balik. n yg ni tak perlu pun tunggu period ke apa . tapi tuh la, hormon tak stabil la.

1y ago

Tanya kat farmasi ye sis? Saya dah gitau nurse kk tapi diorang mcm relax2 je sbb saya kan still pjj. Ni nak balik dah tak lama ghisauuu

sye start mkn pil after 1m bersalin, belum period pon masa tu. kalau dh lebih 1m mmg kena tgu period. sbb tkut mengandung. or u boleh rujuk klinik or kk u checkup bby.