31w Hb tinggal 9.9... doc bt apa ya ?

sapa ada pengalaman hb low masa 8 bln ke atas? doc bt apa ya ?? takut plak..#seriusnanya #ingintahu

9 Balas

Kalau sy kena drip venofer sbb hb 9.5 je. Kena drip selang sehari hari bekerja. Kena drip 5x. Lepas tu ada laa kenaikan jadi 10.5 dan kandungan zat besi pun dah byk dah lepas drip tu. Skrg ni baru tukar ubat mkn maltofer 3biji sehari.. Nanti next checkup nak tgk mcm mana bacaan HB tu.

Sy 33w hb tiba low. Pergi checkup dkt hospital terus doc masukkan iv cosmofer. Tggu la 4jam nak habiskan ubat. Alhamdulillah dlam masa smggu hb naik terus ke 11. Yg penting jaga mkn elok2

kita sama saya msuk 8 bulan hb 9.2 pstu lps drip cosmofer bru naik 10.2 tp x cukup lagi sampai 11 harap2 sebelum bersalin kita sempat naikkan🫶🏻 chayo2 momy

4mo ago

dah drip ka ?? sy blom lagi.. doc masih suruh try makan ubat

Cosmofer & Iron drip. Sakit. Better makan apa-apa makanan yg bagus untuk naikkan HB. Buah/jus delima, jambu batu

kalau saya dulu doc inject cosmofer kat punggung....tp skrg dorg ckp dah ada yg drip punya je ...

try mkn kerang , sy dri hb 9 naik 13 . ubat yg klinik bgi try mkn sebelum sarapan pg

Sy amalkan makan kurma n mnum susu stiap pagi. Hb dari 12.6 naik ke 13.2

sy dulu smpai kne masuk drah 1 beg..kurang drah dalam bdan..

iron drip