Baby 8 bulan tak menyusu dan makan

Salam....macam mana nak handle baby 8 bulan tak makan dan menyusu...macam mana kalau dia lapar??? any tips😭😭😭😭😭 ##bantusharing #firstmom #pleasehelp #ingintahu #seriusnanya #firstbaby

4 Balas

cari alternatif lain sis .. kalau mcm saya tgl ngn baby ja bedua selalu bgaduh klau mau makan last2 bg tgok ms rachel bru mw buka mulut😭mmg x baik tpi apa bleh buat kena juga iktiar spya anak makan

8mo ago

Benda nie normal awak @Siapa2 lah. Baby mmg akan ada fasa2 mcm nie, x nk mkn, x nk menyusu, kurang menyusu, nangis sahaja. Si ibu lah yg kena main peranan. Just don't lose ur head sbb anak2 masih kecik lg x tahu apa2. Awak nk minta support dr siapa? U can't expect anyone to help ur kid. Ibu kena bykkan membaca, gali byk ilmu, tanya org sana sini. Kan ada FB baby page pasal makanan baby tu. Follow page situ. Situ ada byk resepi. Bila ibu byk ilmu, si ibu boleh handle any situation. Bila anak x nk makan, cari sebab. Biasa umur 8 bulan, possibility die nk tumbuh gigi, so die x nk makan yg lembut, cuba bg yg kasar. Try one by one. Bila ank x nk susu, ibu letak susu dlm sippy cup, @ bg straw. Kena byk try itu ini. Ibu kena byk bertenang. Don't push urself Don't push baby so hard. Hari nie x nk, esok try lagi. Just keep trying because it is learning process. All the best okay mommy.

Knape die x nk makan? Mesti ada sebab. Die x makan berapa hari dah? Dan die x menyusu berapa hari dah? Ke anak awak x sihat?

8mo ago

Mgkn peralihan bulan kot awak. Nk tumbuh gigi ke? Ke die x suka susu tu ke? Atau die x nk makanan tu ke? Cuba pelbagaikan makanan tu. Bg Finger food atau crackers ke.

da lme ke jd mcm nie? sblum nie mkn n mnum ok x?

8mo ago

nak tmbuh gigi? ade jgak mse2 anak sye x nak mkn & kurg mnyusu tp x lme... sehari 2 mcm tu lps tu ok blek.. penah jgak paksa mkn & sye rse down sgt ble anak tolak.. trus sye stop bg mkn, sye bli produk makanan baby yg ready to eat (brand little nur), bli produk heinz.. ble tgk baby mkn, then sye sambg msk blek.. tukar menu & tekstur mknn..

kebiasan klu mcm ni bby mau tumbh ggi...