HB LOW TAK MAKAN VITAMIN KK

salam smua. nk tnya takpe ke klau hb sy low tp sy tak makan vit kk? sy hanya makan folic acid je. selebihnya sy makan buah2, susu & lain2. boleh ke ye? sbb sy jenis x reti nk telan ubat mesti nak termuntah balik 😭 sy ada gdm juga dan hari2 makan manis. apa kesan ye klau tak jaga pemakanan tp saiz baby selari dengan weeks sebenar?

5 Balas

sorry ya klu statement sy agk kasar. u are killing urself and the baby inside. hb low, mkn folic saja tak cukup. tambah ada gdm pastu xnk jaga makan. u merisiko kan diri sndri dan kndungan. bersepah dkt google artikel psl risiko gdm dgn hb low, boleh baca dan hadam smpai lumat. so sila jumpa dktr yg merawat awk dan dptkn nasihat. xblh ubt telan, ambil ubt kunyah. nafsu mkn tu boleh control, cuma awk je taknak usaha.

sis hb low sangt penting makn ubat tambah darah..sy sendiri pon mmng hb tersangtlaa low 9 sahaja dari awal bukak buku..macam² usaha sy buat untuk naikkan ..dan ubat pon 3kali tukar dari zincofer,iberet dan skrg sy mkn maltofer..sy rse sis boleh cuba maltofer sebb perisa coklat kemam shje xperlu telan

susah nak kata ape sis sbb saya yang dr pantau n ikot je cakap dr pon kdg2 risaukn kdgn dlm perut saya pon ada gdm n hb low. if sis risaukn bby ikot lah kata dr. bab yg gdm tu kawal lah pemakanan tkot nnty jd lain plak.

Hb low sangat risiko sis. Dalam buku pink pun ada tulis risiko anemia, awk boleh baca. Folic acid je tak cukup frankly speaking. Cari alternatif cara nak telan ubat tu. Mummy kena kuat tau

Cari alternatif lain sis. Boleh tanya nurse untuk advice. Sian kat baby. Kalau hemoglobin rendah oxygen tak sampai kat baby.