Jenis sayur yg rasa mcm pisang dan betik.

Salam semua. Anak saya dah masuk 8 bulan. Hanya Allah sahaja tahu macam mana perasaaan bila timbang naik 0.08kg je dari bulan lepas😢. Sekarang suka makan pisang dan betik. Suap nasik memang mulut tu tutup rapat. Sayur apa ya yg rasa lebih kurang mcm pisang dan betik? #menu8bulan

7 Balas

pelbagaikan menu. umur 8 bulan dah boleh mkn family food. just takda garam gula je. if anak taknak nasi ganti karbo lain contoh kentang,jagung,bihun,sweet potato,kueyteow,spagetti,macoroni. pastikan meal complete dengan karbo,protien,fiber. buah boleh bg as snacking. sarapan jgn skip. sarapan yg seimbang boleh bantu menaikkan berat baby. antara mknn yg membantu untuk naikkan berat baby contoh santan,cheese,unsalted butter,kekacang (untuk yg takda alahan).

kalau nak anak membesar kena lebihkan protein dlm makanan spt ayam dan ikan, telur... sayur pun kena bg juga terutama sayur berdaun hijau. buah buahan sebagai snek, boleh teruskan bg pisang dan betik. buah naga pun baik. labu , brokoli , carrot boleh stim lembut bg dia makan.

Waalaikumussalam, Kalau sayur yang rasa lebih kurang betik dan pisang, mungkin takde. Tapi teksture yg lebih kurang ada. Contoh kentang, carrot, labu, keledek. Sis stim / rebus kemudian lenyekkan /kisar. Buat macam puri.

Cuba try labu sis.. mula try labu saja pastu nnt try masuk nasi sikit2.. anak saya pn kadang memilih jgk mkn.. kena try n error byk mknn.. jgn putus asa mommy..

Wassalam dear... Susu pun main peranan jgak... Btw, baby puan breastfeed or formula milk? #TAPSupermoms

letak nasi sekali dgn pisang atau betik..

kena ubah resepi... #TAPSupermoms