Pilih kerja atau fully housewife?

salam semua, sy nak minta pandangan daripada anda semua..saya ada dapat temudga sektor kerjaan baru2 ni.. suami bg pergi temuduga tapi dia cuma ckp kalau dpt kerja dkt kmpung dia bg which is atok/nenek ada jagakan anak..tapi kalau dekat sini (selangor) dia tkbgi anak duduk dgn org lain(sebab slme ni sy yg jaga anak) ..patut tak sy pergi iv? sy nak.kerja tp sy dlm dilema ... dalam masa sama sy tknak pjj dgn suami ,dan dlm msa yg sama jugak sy risau kalau tgglkn anak di tska atau mana2 pengasuh..kalau di kmpung anak sy tk rsau tp sy dan suami akan pjj #bantujawab #SeriusTanya p/s : suami cukup sediakan semua keperluan cuma bila dpt temuduga kerjaan yg mmg susab nk dpt sy mcm takut lepaskn pluang yg ada..tkut lepas ni mhon dah tk dpt

7 Balas

Klu sy sis, sy pilih jd housewife without second thought. Apa2 sy mmg prioritize anak2 sy. Sampai skg sy x rasa mnyesal sikit pn pilih housewife wlaupn pluang kerja dlm krajaan. Byk ja yg pilih mcm ni, kwn sy nurse under krajaan pn quit & jd housewife spnuh msa. Sy rsau sgt klu hire pengasuh atau hntar mna2 nursery, org ckp cri yg trusted atau ada cctv tp klu benda dh jd nk minta cctv buat apa, mau ckp trusted ka x pn ssh juga. Klu niat kerja sbb nk bantu suami insyallah akn ada lg rezeki lain. Tp ini klu sy la, kptusan d tgn sis.

Sis pergi ja dulu iv tuu… Nanti kena betul2 bincang dalam2 dengan suami sebab hal ni sedikit sebanyak akan mempengaruhi kehidupan rumah tangga sis nanti… rutin mungkin berubah, masa dengan family mungkin akan berkurang… Kalau dah dapat n betul2 nak kerja awak kena ready dengan semua tuu… Saya sebelum kawen kerja gov tapi berhenti lepas kawen sebab suami mintak berhenti duduk rumah jaga anak sendiri… sebabnya gov susah nak tukar2, suami taknak pjj… itu keputusan yang saya sendiri ambik lepas bincang dengan suami…

pegi je dlu iv tu sis, bukan senang nk dpt iv krajaan. dpt or x tu belakang cerita. sye 2thun pjj dgn husband, last2 sye resign sbb sturggle sgt sbb anak kerap keluar masuk wad, husband ssh nk cuti and kos yg tinggi ( johor- sepang) klau dh dpt offer nnt bincang smule dgn husband. pjj bynk sgt cabaran dia.

Kalau pergi temuduga tapi kalau dpt kerja ada syarat, i tak pergi lah. Sbb buang masa kalau tak dapat lokasi awk nak tu. Melainkan skrg jugak dah agree tak kisah lokasi mana2. Kerjaya sgt penting untuk zaman skrg. Keluarga pun penting. Kalai pjj banyak dugaan dia sis. Pikir la masak2 and bincang baik2

setuju dengan sisters lain. pergi je IV tu dulu. at the same time, keep on istikharah bila2 boleh. inshaAllah Allah akan lorongkan pada jalan terbaik untuk sis & family.

saya pergi je iv masatu anak bru 6 bulan suami cakap pergi je dulu , dpt ke tak biar je lastly saya x dpt tapi tu semua pengalaman

pegi je.. dpt x dpt belakang cte.. aggp je pngalaman..