Retroverted Uterus

Salam semua, setahun yg lepas saya disahkan ada pcos dan sekarang tengah pregnant di trimester yg ke 3. Alhamdulillah 1 tahun lebih menunggu Allah tiupkan malaikat kecil dalam rahim. Sebelum ni saya ada jmpa gynaecologist buat scan yg bawah tu, tujuan saya jmpa pakar bahagian fertility tu sebab period saya tak teratur. Cycle day day saya cecah sampai 90 hari dan masa scan melalui bawah tu gynae ckp uterus saya jenis retroverted (rahim terbalik @ kebelakang). Tapi dia ckp bukan 1 kecacatan, memang semulajadi dan normal. Persoalan saya, ada x yg jenis retroverted uterus mcm saya juga dan dh bersalin. Ada masalah x sepanjang proses bersalin? Maksud saya kena bersalin czer shj ke atau boleh bersalin secara normal ? Boleh sharekan pengalaman 😊 #firstmom #firstbaby #bantusharing

1 Balas

sy retroverted uterus n period normal. alhamdulillah bersalin normal pd 3/2 aritu. proses bersalin sy pun sng je. cuma stiap ibu keadaan kesihatan lain2 so x sama. n masa bersalin nnt pape baby no 1. kot masa nk bersalin ttbe heartbeat baby ttbe drop, kena czer jugak wpun kepala baby dh kt bawah. klau baby songsang pun kena czer jugak or if ibu tbe oksigen drop time dlm labour room, pun kena emergency czer jugak.

3mo ago

kak ipar sy pun rahim terbalik jugak. ade 3 anak tiga2 normal. selagi baby kepala dh kat bawah, bukaan ade progress yg cpt, heartbeat sntiasa cantik, air ketuban okay and mummy pun xde komplikasi n tahu cara teran n curi nafas, insyaAllah dpt je bersalin normal. :)