Habatussauda

Salam semua. Saya pregnant 14 weeks, first time mom. Saya sakit tekak jadi bila pergi farmasi, pharmacist tu bagi pil habbatus sauda sebagai ubat (saya dah bagitau saya pregnant) tapi lepas saya baca, ada yang kata pil habatussauda tak elok untuk orang mengandung. Saya dah makan 2 biji dan sekarang saya risau. Macam mana ya? ☹️#newmom #ingintahu #bantujawab

8 Balas

sakit tekak ubat nya mnum air masak byk3.. sy kalau sakit tekak mmg air masak xkurang..pesan mak pun dri kecik, jgn mnm air sejuk ,wlpun air kosong sejuk..lg sakit tekak tp mnum air suam atau air kosong biasa ok..cuaca xmnntu ni.. jg kesihatan ya sis..

lagi elok tak ambil apa2 ubat waktu preggy, minyak urut/tampal2 semua kalau boleh elakkan letak terutama area pinggang semua. kalau sakit tekak teruk pergi klinik kk dia ada provide ubat and digalakkan ambik satu biji sehari bila perlu

ubat sakit tekak minum air masak byk3 tmbhn cuaca panas skrg ni... kalau sy mnum air ja xmkn ubat apa2 kalau sakit tekak.. selagi xda turun drah ke apa ok je sis.. kalau risau p klinik swasta scan bg hti tenang..

boleh amalkn minum air lemon madu.. kita pregnant mmg xblh mkn ubat.. melainkn doktor yg bg.. sy dulu prnh sakit tekak, batuk smpai xde suara.. mmg xde ubat.. jenuh la minum lemon madu je nk bg sihat..

saya tm 1 & 2 penah kene sakit tekak , saya makan difflam je , kat pharmacy ada . kalau batuk , saya makan ubat batuk cap ibu & anak . alhamdulillah cepat baik

Hritu nurse kt kk ad bgitau sy, klau rsa demam atau apa2 je la jgn g farmasi luar kena g kk jugak utk diorg pantau pngambilan ubat si ibu

Hi sya pun pregnant 14 wks . First baby , saya risau 14 wks ni pernh jdi keguguran ke ? Nak mintk pendapat ibu ibu yang ada pengalaman

3mo ago

tp sis ad mslh apa2 ke? kalau xda apa2 jgn fkir yg bukn2.. pkir positif ja.. in shaa allah.. jgn sush hati, semoga kndungan sis sihat2 baik2 sehinggan melahirkn...

minum air lemon kosong jer sy baru2 ni pun sakit tekak gatal sampai demam