Hantar pada pengasuh

As salam semua saya nak tanya ada tak ibu2 kat sini yg dah lama tak kerja tetiba rasa teringin nak kerja balik n terpaksa hantar anak yg masih kecil mcm bby lg ke kat pengasuh bukan mak sendiri ye. Saya plan nk kerja sekarang dlm masa sama tak sanggup tinggal anak kt pengasuh tp saya tahu nak tak nak perlu relakan jugak. Macam nak handle perasaan tu ye. Mak saya dh meninggal n mak mentua saya dh tua hampir 80 tahun nk dukung ank saya sekarang pun dh tak larat. Kalau ada pengalaman yg sama share2 kan la ye.. BTW klu ada yang suruh saya berniaga.. Saya dh pernah berniaga tp income tetap tak sama dpt mcm kerja dgn org. Mungkin tak dak rezeki kt situ. #bantujawab #ingintahu

5 Balas

takpe sis, tu perasaan awal2 bg kita yg dh lama tak kerja, sibuk dgn jaga anak tiba2 nk kerja semula. puan boleh hantar awal anak pergi pengasuh jd kalau ada apa2 emergency mcm baby tak ngam ke apa puan boleh on the spot dtg tlong dan tahu pengasuh tu tak sesuai. kekdg baby ni awal2 tak serasi lebih2 lg dia tahu maknya tak kerja lg. nnt dh start kerja InsyaAllah anak akan paham, kne sentiasa bgtau dia yg ibu nk kerja ni cari kerja, anak ibu nnt jd budak baik ya dduk dgn org. lepastu bila dh start kerja nnt mindset kne ada utk emergency leave sbb kekdg baby ni tak menentu sihatnya lebih2 lg dduk dgn org lain. so husb n wife kne gilir2 ya cuti, tolonglah jgn cuti sama2. InsyaAllah baby akan okay, sentiasa berdoa yg baby dlm lindungan.

kena kuat. fikir dan doa yang baik2 sebab awak buat apa apa pun mesti yang terbaik dan untuk anak jugak kan. teringat saya sendiri masa kecik pun membesar dgn pengasuh. mak kerja shift, pjj dengan ayah. 🥹 lagi satu, sebelum mula bekerja, cuba hantar dulu dekat pengasuh dalam seminggu, kiranya macam trial lah, untuk anak biasakan diri dekat sana. tapi tengok pengasuh juga la diorang ok tak nak buat macam tu. anak saya haritu, mula2 saya buat on weekend kalau pengasuh free, pastu saya buat seminggu. Alhamdulillah okay, ada masa meragam merengek tapi normal la, pengasuh pun kena pandai handle. pastu better cari pengasuh yg tak jaga ramai budak.

pape no 1 cari pengasuh sorg2 (taska di rumah) or taska cari kt website jkm ye. lebih trusted sbb semua berlesen n lg sng klau jd pape so senang nk sabit ape2 sbb JKM boleh tolong. at least klau dpt yg berlesen boleh kurgkn sikit rasa gelisah nk htr anak sbb anak saya sy htr ke 'taska di rumah'(pengasuh sorg tp berlesen n siap ade buat aktiviti ssuai dgn umur anak) n dyeorg mmg well train tahu cara yg selamat dan betul bg susu kt anak, cara tidokan anak dll

2mo ago

Sis area mana & monthly brp bayar bs?

sme la sis.. skg anak da 16 bln masih jd suri rumah... kdg2 hati kental nk hantar anak kt taska, kdg2 ble anak manje2 eh rse x jd plak nk keje blek.. hahahhahhaa for me, both mom n baby kne ready.. buat masa skg, sye x ready lg tggu la thn dpn.. nant memg akan msuk tdika jgak kn (pjuk hati sendri)

2mo ago

dlm impian tu, bukak mata siap2 anak gi hantar playschool pastu balik makan2 breakfast, start basuh2 jemur2, mop2 lantai lap2 kelengkapan rumah semua, pastu landing2 rehat makan2 sikit gi ambik anak balik school pastu main dgn anak. realiti bukak mata dengan anak, main dengan anak, dengan anak, dengan anak, dengan anak. hahahaha nasib ada hari mencabar ada hari senyummm dr pagi sampai mlm. kalau tk mak nye dah mental🤣

semoga dipermudah urusan