Minyak Telon Bahaya?

Salam semua. Nk tnye ttg pemakaian minyak telon selepas mndi dan ketika anak kembung perut yg boleh dikatakan rutin sekurang2nye 2 kali sehari ni. Ada org tegur, katanya minyak telon ni tak elok dan bahaya utk baby. Betul ke mommies semua? Kalau betul bahaya, mommies semua pakai apa?

13 Balas

Sy pakai vicks atau baby balsam je untuk anak2 sy.. Minyak telon kene tgok ade jenis yg panas ade brand xpanas..letak minyak tu sikit je jgn byk sgt takut kulit baby xtahan.. Kite kene try dlu minyak tu rasa panas sgt or tak.. Kwn sy pakai minyak yuu yie dia terletak byk sgt hbis mengelembug kulit anak dia terus kene g wad..

Saya pakai minyak telon mustika ratu, alhamdulillah xpanas sgt, tp mmg baby xkembung, sng kentut2 tiap kali pakai lpas mandi, first2 pakai jenama bebiku tu, xjalan ngn dia, ssah kentut, kdg2 kembung 😅 pkai mustika ratu trus ngam, minyak yu yee pnas sgt, ank xslesa tiap kali pkai yu yee

Saya guna minyak telon yg tutup pink tu ..setakat ni alhamdullillah tkda apa²,baby pn selesa ..lg satu Saya suka guna minyak kayu putih , sedap je baunya ..sesuai utk baby sbb minyaknya tk panas .. Minyak yuyee plk klo baby kembung mmg terbaiklah. Tp jgn letak byk sgt sbb minyak ni pns

Minyak telon yg sy pakai utk anak² sy xpanas..mmg sy lumurkan dorang ngn minyak telon lepas mandi..hihi..ms dlm pantang CL yg urut sy tu pon sapukan minyak telon tu urut² bdn anak sy sbb anak sy kuning. Alhamdulillah kuning beransur pulih selain bf baby..

Xtau pulak mnyk telon ni bhya...sy mmg pakaikan dkt bby lps mandi..tp ade yg jnis mcm pns sgt kot...mcm yg anugerah punya bby sy xtahan trs jd merah..tp pakai yg botol hijau bebiku ke ape tah nama dia...ok pulak...

wslm. tak bahaya asalkan minyak tu tak terlalu panas utk bayi. letak ja kerap2 pon takpa. sya guna bebiku tak pns lgsg cuma bau2 minyak ja.

Manaadaa bahaya sis , okayy jee sayaa pakai ke anak sayaa . Tak panass , baby selesaa

Mnyk telon bebiku x pns pun.sy guna utk baby ok je...bgus kot..perut baby selesa.

Minyak telon tu mcm mne? Sya beli yu yee org kata okay. 28minggu bru nk beli brg2

4y ago

Yu yi mcm panas sgt utk bby baru lahir. Da 4-5bulan gitu..bru gne yuyi

Sy pkai minyak yu yee.. Baby kentut lps pkai.. Utk elak kembung 0eeut