1st pregnancy

Salam semua, nak tanya. Saya pregnant 6w..8w nanti baru boleh buka buku pink,kena ambil folic asid siap2 ke atau tunggu pergi KK dulu & tunggu doc bagi ubat apa semua? Sebab tak ada pengalaman & tak tahu apa 1st step sebagai persiapan menjadi seorang ibu mengandung

9 Balas

lebih baik makan folic acid awal sbb baik utk perkembangan janin. Dulu saya sebulan sebelum nikah dah makan folic acid. Bila buat buku pink nanti nurse ada bagi ubat lain juga boleh je teruskan makan folic acid yg dibeli tu & ubat yg dari kk

3y ago

Baik, thanks sis 😘

Sis kena ambik siap2 asid folic , slalu Dr sarankan 3bulan plan nk preggy bole ambik dh acid folic, but itsokay. Yg penting sis kena strt ASAP makan acid folic utk pkembangan bby ☺️

3y ago

Thank you sis 🤗

Saya buka buku pink dekat 12week, tp mmg da consume amik folic acid before preggy lg... Da beli folic acid teros mkn ye sis..☺️☺️

3y ago

Firdzal Adree ikot la dpt nurse baik dia x marah, klu dpt yg garang mesti dia bebel knp buka buku lmbt🤭🤭tp knp x buka buku lg ye?!

Folic acid better makan before pregnant lagi. Untuk elakkan baby tak sihat di kemudian hari. Tapi baru makan sekarang pun takde masalah.

3y ago

Ha boleh la saya cari kat pharmacy nanti hehe

Acid folic boleh start mkn sebelum mengandung lg. Masa mengandung mmg kne mkn. Tmbah dgn zinc lg.. tahniah ❤️

3y ago

Baik terima kasih 🤗

boleh aje amek folic acid siap2. dan scan di klinik dlu untuk confirmkan.

Boleh makan folic asid siap2 baik untuk pembesaran baby & otak dia. 😊

Wassalam, dah boleh beli sendiri mkn folic acid.

beli je awal2