Baby Hampir 2 Bulan: Hearing Test Peringkat 2

Salam & Hi semua. Nak tanya mothers or fathers yg berpengalaman anak kene refer untuk hearing test kali kedua. Semalam anak sy jalani hearing test kali kedua sebab hearing test pertama masa baru lahir tu tak pass. Result semalam, sesi pertama telinga kiri & kanan pass. Tapi sesi kedua, dua telinganya tak pass. So far kalau barang terjatuh, dia terperanjat. Kalau sy bunyi kan loceng atau sy memanggil namanya memang dia tumpukan perhatian & sengih atau berhenti menangis. Keturunan sy & suami Alhamdulillah tiada sejarah pekak. Dokter beri tempoh sehingga umurnya 3 bulan. Mungkin organ pendengarannya belum matang sepenuhnya. Ada mothers atau fathers alami macam ni? Any advice? Thanks all ❤️

6 Balas

Waalaikumussalam wbt... Maaf tanya... Apa masalah sebenarnya anak puan? Sebab anak saya ada buat jugak hearing test ni... 1st buat masa dia 2bulan, result failed... 2nd time buat alhamdulillah okey... Baru lepas order alat bantuan pendengaran... Nanti dah sampai hospital akan call untuk pi pasang...

5y ago

Ohh mcm tuu.. Ada juga diorg beritahu mcm tu.. Mmg perlu pakai bg mengelakkan speech delay kan.. 😊

Ank sy bru 8hari.. 2x test dh hearing tapi dua2 failed.. so tggu 21/2 pulak refer ke aidiology.. tp btul ble jtuh brang terkjut... tutup pintu keta ke rumah ke tkjut or kerut dahi...

3y ago

Sis maaf nk tanya .. baby dh okay ke ?

Waalaikumussalam. Anak saya pun pernah buat hearing test. Kali pertama masa 4bulan tak pas. Kali ke 2 Alhamdulillah pas.

5y ago

Alhamdulillah laa tak perlu pakai.. Hopefully anak sy pun mcm tu.. Mungkin juga ada tersumbat kot.. Atau betul2 belum matang..

Hi boleh tanya. Hearing test ni buat waktu baby berapa bulan sebenarnya?

5y ago

Mcm anak sy haritu hari ke 5 nurse datang katil & buat test tu sebelum balik.. Di Hosp Sg buloh..

Xde pengalaman.. Tapi mmg akan ada hearing test yg kedua ka??

5y ago

Sbb yg pertama failed..

Salam bgaimana perkembangan anak