Baby 2bulan ada double chin

Salam semua.. nak tanya.. bila agaknya leher baby yg mcm double chin tu hilang ya.. yg mcm leher berlipat.. area yg berlipat tu senang sangat naik ruam merah² sebab kena muntah ngan susu badan... Susu mengalir pg area tu then memerap la susu tu dlm lipatan leher dia lastly ruam² timbul.. nak lap pun susah sbb bila guna tisu kan mesti tisu ada yg trsekat kat situ . Kesian tngk kulit dia area tu bnyk sngtt mengelupas sampai nmpk mcm nk berdarah pun ada.#pleasehelp #ingintahu #seriusnanya #firstbaby #bantusharing #firstmom

7 Balas

Sy kalau bby muntah susu kena jee bwah double chin dia, sy terus p basuh dan tukar baju bru.. Lepastu lap2 dgn kain bersih.. Kalau nmpak dah menggelupas dan mcm nak berdarah, terus sapu ubat ruam.. Beli dekat farmasi.. Memang menjadi.. Sy guna yg tuu.. Alhamdulillah serasi.. Lagipun kalau anak ade eczema sesuai jgk guna yg tuu. Sapu nipis jee.. Anak sy kena ruam lampin, sapu dlm seminggu Alhamdulillah dah bersih.. Dekat muka pun sy sapu.. Tp sapu nipis jelaa.. Alhamdulillah dah okay.. Cuping telinga pun saya sapu sbb naik ruam bhgian tuu.. Bawah tekak so far Alhamdulillah okay lagi cuma ada laa nampak line merah2..

Baby sy pn double chin mcm tu, cara sy semasa menyusu sy letak bib atau tuala kecil kat bawa dagu. Klu ada susu mngalir, lap dgn cotton basah, Sebelum ni pn naik ruam sbb kawasan tu susah nk tngok, tp lps buat mcm tu ok da, xde da ruam2.

cara saya setiap kali anak muntah, saya akan bersihkan anak dan ganti baju yang baru. untuk susu badan yang mengalir tu saya lap guna kain basah. nak lap susu badan jangan lap kering sebab sifat susu ibu ni manis dan melekit.

cuba guna tisu basah. takdelah tersekat kat celahan. kalau anak kulit sensitif, basuh tisu basah tu. so kiranya tisu tu cuma air dan takde bahan2 kimia lain. suggestion shj sbb saya takde pengalaman mcm ni.

sis lap belipat atau leher anak jgn pakai tissue kering. kasar. Cian kulit bby lembut . saya selalu buat guna aqueous cream atau pun minyak telon pun boleh. bru sng hilang, anak pun xrasa sakit. 😊

biasalah tu baby bambam kan..anak saya pon macam tu jugak..da 3bulan..lepas mandi je saya akan sapu minyak zaitun kt leher baby

Bila baby dah pandai tegakkan kepala.