38w 3d - Berat naik banyak

Hi salam semua mommies. Nak tanya, saya sekarang 38w 3d and bila timbang berat naik 2kg dlm masa seminggu😭 sbb hujung2 ni memang selera makan saya bertambah. Normal ke atau doc/nurse akan buat apa ye kalau berat naik banyak bila dah hujung2 ni? #ingintahu #firstbaby

14 Balas

sy pun sama berat naik 3.5kg lps raya so kena ulang ke kk dua hari sekali rasanya... hbs tu dah siap review doktor semua normal.. next month pun mcm tu jugak... last² berst sy smp 72kg... xpernah lg seumur hdup berat mcm tu... rs mcm x mkn byk... msuk 34w4d sy leaking... g hospital trus kena bersalin hr tu jugak.. scan baby semua normal... tp bila bersalin baby berat mcm dah ckup bulan 2.59kg.. patutlah berat naik huhuhu.. baby yg naik huhuhu . now tgh berpantang hr ke 17..

sis kena control..mcm pengalaman sy anak kedua.. konon2 sblm bersalin nk makan puas2.. air manis jgn ckp la..sehari smpi 2 cup besar sy minum.. last2 berat badan naik mendadak.. asalnya nk g checkup je pstu doct bgtau hari ni awk kena bersalin ceaser sbb baby dh 4kg.. mmg pasrah je time tu 😅😅

biasa doc tak ada buat ape2..check BP jela..apepun sis kena kawal sendiri..mlm2 jangan makan berat2..makan kerap tp sikit2..saya sejak masuk 8bulan berat static dh..tak tahu kenapa..nasib berat baby okay..

Biasalar hujung2 ni semua nk mkn nnt pantang tak boleh dah mkn 😝 so enjoy ja tp kena kawal jugak hehe teringin apa mkn ja misi suruh check bp dgn air kencing je selang shari

sye prnh naik 3.5kg lps raya. gelak misi..penangan raya.. sumer hentam..alhamdulillah sumer stabil biler hujung2 ni sbb setiap hari cirit.. so berat stabil

nurse cuma boleh nasihat je untuk control diet, takdenya nak suruh minum air gula lagi hujung2 ni tapi taktau la kan orang lain camne 🤭

sis kena control berat. saya pun macam tu waktu preggy 3rd trimester. berat pun kerap naik. kalau naik terlalu banyak doktor marah.

saya pun sama selang sehari kena dtg kk check bp and urine je..lagi satu nurse suruh control makan lagi2 makanan manis

sy hujung² nk bersalin ni berat makin turun😆. padahal makan mcm biasa jee. scan baby berat mkin naik.

kena cek bp selang sehari je kalau kk tempat sy..start dari 6bulan lagi..suka sangat 2minggu naik 2kg😆