First time mother + breastfeeding

Salam semua harap semua boleh bantu. Anak saya baru usia sebulan kerap sangat tidur. Pastu menyusu pun sekejap sekejap. Kadang tu dia boleh tidur 2 jam / 3 jam. Menyusu 5mins sahaja pastu tidur. sambil menyusu baby akan nangis. Baby menyusu sekejap sekejap buatkan breast saya bengkak. Susu saya kalau pam 10min boleh dapat lebih kurang 4oz untuk kedua dua payudara. Saya risau baby tak cukup susu. Saya juga risau kalau baby terlebih susu. Mummy yang berpengalaman bf pernah tak alami situasi macam ni? Perlu ke saya risau? #firstmom #pleasehelp #firstbaby

7 Balas
undefined profile icon
Tulis jawapan

Baby sis tak kuning kan? Baby latching betul tak kat breast sis? Sometime baby tak interested nak menyusu sbb latching x betul. Ke susu sis banyak sangat? Mcm saya breast bengkak pastu baby minum kejap je sbb terlalu banyak minum foremilk. Susu breast kita yg cair tu. Baby cepat kenyang minum foremilk then nanti dia tolak gitu je. So saya kadang before nak kejut baby menyusu saya marmet masuk dlm botol susu then bagi baby susu kat bottle je. Tapi if baby yg nangis nak susu before df saya marmet bagi kluar sikit foremilk tu. Biar baby dpt minum skali dngn hindmilk.kalau baby x cukup susu kita boleh tengok kekerapan baby poo and colour 💩 baby. Kalau baby terlebih susu dia mesti akan muntah and kembung. Macam saya baby dah 1month8days ada jugak time dia menyusu tak lebih dari 10mins. So far baby berat naik cantik and poo dlm sehari pun lebih dari 3kali. Yang penting after baby tolak dah xnk menyusu saya akan picit nipple tngok baby dpt hindmilk ke tak. Kalau kluar pekat maknanya baby dpt hindmilk lah. ( ni experience saya )

Baca lagi
2y ago

Thank you bagi tips marmet tu! Baby saya tak kuning. Cuma susu saya keluar laju dan banyak. Setiap kali menyusu mesti saya takut sebab baby gassy dan muntah banyak kali. Pastu baby jenis mengempeng pulak tu 🥹 bila bengkak saya pump dulu 5 min centu sebelum nursing. Sebelum ni saya bagi sebelah breast je, bagi baby hisap sampai kosong. Bila dah slow susu baru saya bagi yang lagi sebelah. Yang lagi sebelah saya pump buat spare. Tapi tulah bila pergi class bf doctor tak kasi pulak buat centu. Jadi balik gassy dan kerap muntah anak saya.