Pernah pikir tak?

Salam semua,, boleh x share pengalaman.. pernah tak sape2 yang pernah mengandung atau tgh mengandung, selalu fikir n takut kalau anak yang dikandung x sempurna atau sebagainye… please help me.. first time pregnant dan selalu pikir macam2.. nauzubillah min zalik. Minta dijauhkan ya allah😭 macam mana nak hilangkan pemikiran tu ye? #pleasehelp #firstmom #firstbaby

6 Balas

mestilah pernah terfikir tp tu semua akan buat kita stress & tak elok utk perkembangan baby. apa kita boleh buat ialah banyakkan selawat & berdoa pada Allah. sy tiap kali lepas solat wajib doa "jadikanlah anak ini anak yg sempurna sifatnya, sempurna akal fikirannya & sihat tubuh badannya hingga dia dilahirkan". letakkan sepenuh kepercayaan & tawakal pd Allah. Allah takkan uji kita diluar kemampuan kita. bykkan baca Al-Quran ya sis utk tenangkan hati & elakkan dari overthink. enjoy ur pregnancy journey ☺️

ya.. kadang terlintas juga.. cepat² istigfar Dan byk doa.. biasalah kita ni sis, selalu mcm overthinking gtu.. mungkin hormon juga.. keep positif ye.. Cuba tengok pic2 baby comel.. sy skrg ni suka tgk gambar anak pertama masa baru lahir utk elak overthinking sgt

saya pun sama selalu sgt. masa time dpt tau mengandung, asik fikir takut gugur, then LPs TU , asik pikir takut tak sempurna.. mcm mn nk happy2 je... sbb mmg terfikir..

pregannt kali ni sy mcm ni. saya pun takut. dlu ok je. sbb skrg tiktok byk cte psl bdk sakit, ble terbaca tertengok sy jd takut. tkt jgk ble terfikir

sama la dh msuk scond trim still fikir mcm tu , tp berserah pd Allah walaupun takut. Percaya yg anak sht smpurna je dlm perut ibu ni 🥰😘

jgn overthinking. doa je yg baik2. x elok utk bby kalau dok fikir mcm tu je. tgok jee gmbr bby comel2 tuu.

2y ago

sye x pernah 😂 tpi husband je ade terfikir mcm tu. so sye ckp dgn husband, kalau ditakdirkan anak tu x ckup sifat, tu tanda nya Allah nak uji kite dgn anak syurga. Allah syg, sbb tu Allah uji. biar la org lain xnak syg suke anak kite sbb x sempurna ke ape, yg penting sye as ibu dia tetap akan syg dia sampai akhir hayat. kalau awk risau, boleh buat details scan nnti. 18w-22w. ikut pada klinik nanti. ade yg accept sampai 29w. tapi yg penting kita as hamba, doa minta yg baik2. minta anak kita lahir sempurna, sihat, selamat. jgn putus asa utk doa. insyaallah semua selamat nnti.