TANDA TANDA GBS

Salam semua, boleh share tanda2 kita ada gbs? Saya dah check di kk masa week 20, Alhamdullilah okay. Tapi bila masuk week 36 ni keputihan saya banyak, tapi tak gatal tak berbau. Tapi saya risau.. nurse kta normal. Tapi kerap banyak saya risau sbb makcik saya baru bersalin anak dia meninggal sbb dia rupa nya ada gbs, pihak hospital tak check. Ada kemungkinan ke boleh kena mcm tu even kita dah check sekali tu? Atau kita kena check lgi sekali? Apa ye tanda2 gbs paling ketara? Lately ni, saya kerap sakit bawah ari2 atau senak mcm kita tengah tahan kencing sampai tak boleh jalan, nak angkat kaki pun susah 😔 adakah itu salah satu tanda? Maaf saya terlalu overthinking sbb baby makcik saya meninggal jadi saya tersangat takut 😔#ingintahu #firstmom

9 Balas

pengalaman saya 4x mengandung semua +ve gbs..ms anak sulung je xcheck..mgandung ke 2 ada masalah keputihan yg gatal,ambil sample +ve gbs,yg kandungan 3-5 semua xde tanda²,kpthan nmpak normal xbyk,xgatal tp ada sejarah gbs doc akan ambil jg sample..pernah jmp doc kat klinik private..dia ckp bila dah pernah ada gbs selamanya akan ada,jgn risau.. Alhamdulillah anak2 sy semua lahir sihat dan normal.sblm bersalin doc akan bg antibiotik dulu sblm ketuban pch n bb akan dipantau 48jam oleh pakar kanak2. skrg sy pregnant 38w,sama rasa mcm masalah pn..masa 36w sakit macam tu gi check kat hospital rupanya ada masalah kencing kotor,doc akan bg antibiotik.masalah yg sakit smp xblh nk angkat kaki tu sbb kepala anak trn dah msk kat laluan.sbb tu sakit bila nk [email protected] pgalaman saya..doakan sy selamat bersalin yer..tggu masa jeni😊😊

sy Pon ada masalah keputihan tak gatal tapi berbau sikit makin nak dekat bersalinan makin banyak cume masalah kencing kotor dia akan sakit sikit kawasan ari-ii pundi kencing sakit berjalan mungkin kerap ke tandas berjalan.. biasa masalah keputihan doktor biasa buat test bawah vagina masuk mulut itik utk tengok normal ke tidak.. saya dah 35w 3 kali buat ☺️ jangan overthinking okey berbanyak berdoa yang baik-ii

Bagitau je nurse awak. Lepastu ckp blh tak amek sample. Sy pernah buat kt hosp. And hosp hantar result ke kk. Keputihan saya pn tebal berketul kuning agak pekat. Tapi alhamdulillah takde apa. Bahaya juga tau gbs ni. Better bertindak awal.

keputihan sy pun teruk sampai hijau. Tp dua Kali check takde GBS. Taktau lah nak buat test lagi Kali ketiga atau tak. Sbb swasta Mahal sikit..Skg da 34 Minggu Makin menjadi2 keputihan ni

12mo ago

makan yougurt or makan antibiotik saya da g try kurang la

Saya 38w bru td Dr kk ckp kena buat test gbs. Sbb keputihan.. doakn lah esk x sakit mulut itik tu.. seram pulak saya. Saya baca sbb byk mkn bnd manis.

maaf tanya awak sakit dekat dalam lubang vagina ke? macam kalau kita kencing kan lubang vagina kita pun rasa macam nekan nak kencing.

12mo ago

ni cam kencing kotor kalau sakit nak kencing tu biasa kencing kotor ...

Saya dah 39minggu ade gbs, keputihan kearah hijau cair pun x bnyk sgt,berbau pun x sgt sebelum ni xde msok anak 2 ni ade pula,

ya tanda2 sama tu gbs.. tapi nak buat kepastian pasrah jela buat swap test ngan muncung itik spekulum tu lagi . demi anak 🥲

GBS ni takde tanda awak. Nak tahu kena buat HVS. Masa 20 weeks tu, doktor buat HVS kan?