Kepala bayi kecil

Salam, semalam sy checkup anak sy girl, yg berumur 3bulan 8hari di Kk, bmi dia ok, tinggi 59cm, berat 4.9kg, tapi ukur lilit kepala kecil doktor kata, 37cm, sepatutnya 1/4 dari bmi dia, perlu 38cm @ 39cm baru normal ukur lilit kepala, 1hb12 ni doktor suruh gi jumpa pakar di hospital, walhal semasa dlm kandungan, baby tkde apa² masalah.. ada tak sesiapa yg pernah ada pengalaman? Atau any advice yg boleh share? Sedihnya baca kat website, kepala bayi kecil tak normal 😭#firstbaby #bantusharing #1stimemom #mommybuntu

2 Balas

dr pun ada ckp kepala anak sy mcm x seimbang dgn berat n tggi dia.tpi bila check dkt kk nurse kata ok je semua..mgkin anak sy ikut ayah dia tggi kurus..tpi anak sy dah setahun lebih.dah blh mkn.so dr nasihat bg anak mkn protein lebih skit..so puan mgkin blh mkn mkanan protein, berkhasiat supaya anak blh tumpang sekali dpt khasiatnya.baik utk tumbesaran anak puan.puan positif je ok.inshaAllah nt semua baik2 je ok.

Mungkin genetic. Anak sya pun ukuran kepala dia kecil skrg ni 8bulan . Masa bersalin tu semua normal je . Tpi perkembangan ok saja tkda yg meragukan. Klu still kecik mmg kena jumpa pakar kanak2