Cramp selepas melakukan hubungan.

Salam, saya pregnant 30 weeks. Maaf bertanya, selepas melakukan hubungan seks, saya rasa perut di bahagian bawah pusat kerap mengeras. Seolah2 baby stay di situ sahaja. Tidak ke tepi atau ke atas. Selang 5 minit akan rasa cramp. Baby masih gerak macam biasa. Kenapa ya? Saya rasa sakit berulang kali. Perlu ke pergi ke hospital atau itu biasa sahaja? #firstpreganancy

5 Balas

kalau untk sye, normal sis. baby mmg akn mengeras then after few minutes dia akan ok blk. lps bersama tu, mengiring n usap2 perut, in shaa Allah nnt baby xmengeras dh. tp keep on pantau ye sis. lain org lain rasa dia.

12mo ago

okay saya cuba. terima kasih ya.

man ejaculation mengandungi prostaglandin.. ia nya sama funtion la juga yg mcm ubat insert dekat vagina tu, untuk induce labour and contraction..

12mo ago

oh macam tu. terima kasih atas perkongsian.

sama sis. sy pun mcm tu😅 dah sarat ni jarang dah buat..tak larat pun ye..tp mcm sy sekejap je rasa baby mengeras tu.pastu ok balik

12mo ago

saya pun tak larat dah. tapi...hm

kalau pancut dalam mmg itu lah. false contrction. husb sy tak pernah buang dalam sebab tkut mengeras. banyyakkan research ya .

12mo ago

Ouh, saya baru tau akan jd mcm tu. sebelum ni tak rasa sgt. ni first time. mungkin sbb dah masuk 30 weeks. thank u ye.

air mani suami mmang blh pencetus contraction..

1y ago

itu petanda tak bagus ke sis? saya risau...