Fidyah Puasa

Salam saya nak tanya sesiap yang arif bab ni, saya tidak berpuasa pada ramdhan yang lepas ni tahun 2022 kerana risaukan kandungan saya. Jumlah puasa yang saya tinggalkan 25 hari. Siapa tau mcmne pengiraan dia? saya tau sye wajib menggantikan puasa dan membayar fidyah tpi sye xtau mcmne pengiraan fidyah ini.#ingintahu #pleasehelp

6 Balas

klu mcm kes saya mcm mana pula ye,sy ada gdm dan seblum puasa mmg kerap hypo,bulan puasa tu saya tak puasa sbb risau sy hypo,dktor pun tak suruh sbb risiko hypo tinggi,,kena bayar fidyah dan ganti puasa jg ke?

2y ago

kalau awak tak puasa sebab risaukan diri sendiri sahaja tak perlu bayar fidyah, tapi awak masih perlu ganti puasa nanti tau... & kalau ibu mengandung tak puasa sebab risaukan bayi dalam kandungan perlulah bayar fidyah dan ganti puasa