please respons secepatnya

salam saya nak tanya psl penyusuan susu ibu.sejk beberapa hari ni anak saya tak nak menyusu dia tolak untuk menyusu.kalau bgi susu pun kne bagi masa mamai.berlarutan jgk bende ni jdi.tdi saya try pam susu dan bagi guna botol dia nak minum.tapi saya pam susu tu dpt pam sikit je.tu maksudnya susu saya x cukup ke?anak saya x nak menyusu sbb susu saya kurang atau apa ye? risau saya.ptut ke saya bagi susu fm?#firstmom

2 Balas

Nursing strike/ growth spurt. Teruskan offer susu pada anak dgn kasih sayang. Jika ingin teruskan penyusuan ibu, dapatkan bimbingan dgn nurse penyusuan di KK atau dapatkan bimbingan drpd kaunselor penyusuan bertauliah. Jika nak cuba susu FM pun tiada masalah. Apapun ibu kena bertenang dlm menghadapi apa jua situasi dlm penyusuan. Masing2 penyusuan susu ibu dan FM ada cabarannya tersendiri.

dptkn konsultasi penyusuan. selalunya dkt kk ada yg boleh bantu. atau join fb happy breastfeeding malaysia/ kelab penyusuan ibu utk dptkn nasihat. ank refuse blh jd sbb lekapan xbetul, tongue tie. klu nk susu meriah mmg kena bg ank hisap kerap...klu pam mmg takkan sama.