Boleh tak serah diri di Hospital untuk bersalin pada 37w?

Hi salam, saya nak tanya.. Ada tak mommies dalam ni yang ada pengalaman serah diri untuk bersalin sebelum due? Macam sy ni sekarang 35w 5 hari, kalau dibolehkan sy nak serah diri di usia kandungan 37w nnt sbb masa tu dikatakan bby sudah matang.. Kalau ada mommies yg pernah ada pengalaman macam ni boleh share tak apa prosedur dan proses nya bagaimana? Thank you #ingintahu #bantusharing

8 Balas

dia mcm ni sis, wlpon 37w dh matang tp ada pro and cont dia tw. ada yg masa scan ok good for dlvry, tp bila tiba klhiran baby ada masalah2 tertntu. ada yg kne bersalin bwh dri 38w atas faktor2 ksihatan, jdi term of "serah diri" kesemuanya, bergantung pada kputsan DR yg merawat sis, bila masa yg sesuaai utk dlvr baby bkn ibu, to DR. 🥰 enjoy ur pregnancy journey dulu yee..

kalau dh 37w tu dh turun tanda ok serah diri,kalau takde tanda2 lagi better tunggu je kot.sbb sy anak no 1 dan no2 mmng beranak 37w sbb dh turun tanda.pegi hospital dh bukaan 3cm dgn 4 cm.skrg tgh pregnant no3,doc kata kemungkinan besar tu ada beranak 37week jugak sbb dh ada sejarah.btw sy takde gdm ke ape ke cuma terberanak awal je 😅

jarang la dr bg serah diri mcm tu..kecuali sis ada risiko masa pregnant..itu pun kena tggu dr yg bg tahu bila kena serah diri..kalau sis dgn baby sihat lepas tu tak de rasa sakit nk bersalin ke apa mesti dr tak bg bersalin lagi..kalau pergi hospital dr msti suruh balik je dulu..

Wsalam, sis memang pilih beranak czer ke? Ada setengah orang prefer beranak czer walaupun boleh beranak normal. Kalau beranak normal, kena tunggu ada tanda-tanda nak bersalin atau yg berisiko, baru doc bagi tarikh utk serah diri.

rasanya takbleh kecuali ada simptom dh nak terberanak. sbb pngalaman sy dulu, doc suruh balik. klau dh ada simptom baru dtg balik

kalao tkda masalah doc tkbg beranak awai rasanya.. kena tgu smpai rsa nk beranak hehehehh.. knp sis nk beranak awai??

yg doc suroh kena serah diri pon rasa seram nak serah diri😂😂😂

Saya yang baca pun seram, apa lagi doktor 🥲