Bantu saya...

Salam, saya nak share. Saya lepas bersalin darah nifas on off sampai hari ke 60. Tapi pada hari ke 50 saya cucuk depo. Lepas habis nifas hari ke 60 tu saya datang period. Dan period saya agak lama. Darah banyak sampai hari ke 10. Dah lepas tu jadi sikit sikit tapi lama and now dah stop. Semalam saya berjalan seharian, harini ada keluar darah yang cair. Tapi sedikit jelah. Lepas bersalin ikutkan berapa lama akan betul betul pulih ya? Dan darah yang keluar ni sebabkan depo atau apa ya? #bantusharing #firstmom

6 Balas

sama la..ccuk kali prtma dlm pntng jgak. drh nifas da nak abes tibe jdi ade blek..tpi xbnyak la..lpas 60 hari drah nifas kering..smnggu mcm tu period..tpi xbrnti..tpi xbnyak. skit² je..xperlu pakai pad pon. just pantiliner je. mse cek baby ade tnya nurse jgak. dia ckp mmg mcm tu smntra hormon nk stabil. ccuk kali ke 2 pon sama tpi lpas smnggu ke 2 mnggu mcm tu da kering..xde drah dah. maybe sbb depo kot. hri ni jln bnyak skit mcm ade kptihan mcm coklat² skit kluar..xbnyk pon skit je. maybe sbb kesan depo tu

Firstly lepas bersalin, memang period kita akan jadi haywire sampai hormon badan kita balance balik. Secondly, sebab ibu ambil Depo injection kan, most likely hormon badan lagi x stabil sebab tu ada darah again. Kena bersabar dulu and continue observation, kalau tiba2 keluar banyak, ibu boleh ke klinik wanita and check ya.

2y ago

Okay baikkk. Thankyouu 😊

sis mgkn blh juga kerana vaksin side effect hormon tukar, atau mgkn kerana cucuk depo. Cuba gi gyne utk check up

2y ago

Mungkinnnn. Hmmm okay.

rasanya kesan depo.. sy pun mcm tu.. dgn pening kpla nya haih 💆🏻‍♀️😖

2y ago

hari ke 43 berpantang..

saya macam tu jugak..skang dah setahun x period

2y ago

depends pada bdan masing2

maybe kesan depo tu