Normal ke baby bari berumur 20 hari kuat susu

Salam... saya ingin bertanya normal ke baby baru berumur 20hr kuat minum susu... xsampai 2jam baby dah merengek mintak susu....#pleasehelp #firstmom #firstbaby #ingintahu

Normal ke baby bari berumur 20 hari kuat susu
15 Balas

sya pengalaman kerja jaga bby hampir 5org bby. jadi utk newborn ni, kena selalu pantau. walaupun dia kuat menyusu pls jgn bagi keterlaluan susu. knp? tkut perut dia kembung, tak selesa. bagi susu setiap 2jam sehari. dalam kuantiti 40ml-50ml sahaja. kalau bby ada kuning, pun sama. kcuali klau dia merentah (nangis nk susu) bru blh bgi tpi kuantiti tu kena bgi sikit dri first. 30ml ke. normal je sbnrnya bby umur mcmni asyik nk susu sbb newborn kan?

2y ago

Susu ibu mudah dihadam. Klu susu formula ya selang 2-3 jam. Tapi susu ibu bagi sekerap yg boleh, nurse dan doc pakar yg patient dah beratus ribu punya nasihat ☺️. Nurse dan doc ni sehari beratus2 patient, jadi kalau diorg dah kerja 5-10 tahun, agak2 berapa ratus ribu dh campur lg pengalaman diorg sendiri kan ❤️😘

Pt 1 ~ Waalaikumussalam. Saya pun sama sis, sampai berjam2 dia hisap. Saya baca2 & tanya dr & lactation consultant, jawapan mereka : cluster feeding. Cuba puan baca tentang tu & tengok puan tergolong tak dalam tu It may happen for a few weeks. Puan cuba untuk tahan semampu puan. Function cluster feeding ialah untuk tingkatkan supply mengikut keperluan baby pada masa akan datang

2y ago

Pt 2~ Saya pernah menyusu hampir 5jam straight. Memang penat tapi saya berpantang sorang, jadi takda orang boleh ambil alih baby dari saya Alhamdulillahh, baby saya fully bf sampai sekarang (7bulan) walaupun saya dah start masuk kerja 4bulan lepas (jaga waktu pump susu) Bila masa cluster feeding ni orang tua kg datang ke rumah & cakap susu tak cukup/susu tak berlemak. INI SALAH YA Kalau nak tahu susu cukup, tengok pada berapa pampers kotor baby anda & ini mengikut umur. Lepas dari 6minggu, bf baby maybe tak poop setiap hari & ini juga normal. Lihat juga pada berat baby Baby saya lahir 3.4kg, dalam masa sebulan naik ke 4.8kg & kemudiannya 5.8kg ketika cluster feeding Susu tak cukup lemak? Lemak pada susu bergantung pada umur & keperluan baby. Makin baby active (4bulan onwards) makin berlemak susu badan mommy Saya jumpa 2dr berbeza & jawapan mereka beri tak memuaskan. Sehinggalah saya berjumpa lactation consultant. Perkara tentang menyusu ni tak semestinya dr tahu, terutamanya dr le

Baby saya 25 hari , more to susu formula . Sejam atau 2 jam sekali dia nak susu . Saya bf baby bila perlu atau bengkak susu kalau saya tak sempat pump sebab susu saya punca kuning baby . Doktor minta stopkan . Normal kalau baby kuat minum susu jangan kurang jaa . Kalau tak effect berat baby .

awak xmention bf or fm.. klu bf ikut pengalaman sy, siang ank sy menyusu 1j skali, mlm 2j skali, sbb susu ibu mudah hadam mmg akan cpt lapar, sampai die umo 4bln waktu menyusu die mcm tu, lps msuk 4 bln bru lah 3-4j skali.. klu fm plak 3-4j skali, fm akan bg die kenyang lame..

Normal sebab susu ibu mudah dihadam, kalau susu formula mmg kena selang 2-3 jam. Feeding on demand cuma terpakai utk susu ibu sahaja, jadi walaupun baru 30 minit dan baby nak menyusu lagi, bagi shj. Kalau tak nanti susu badan akan drop. 🙏

normal. mmg ibu2 lepas melahirkan akan stress anak meragam dan sentiasa nak susu. semua org rasa benda tu. saya keje klinik, sembang2 ngn doktor pon doktor rasa yg sama, smpai nangis2 puting luka 😅

normal. simple nk fhm.. if susu ibu cpt hadam. if formula lmbt hadam. 😊 some baby 1jm sekali nk myusu. ada yg 2 jam nk susu.. so if dalam masa 2 jm tu kalau menangis nk susu tu normal☺️..(bf)

Makanan dan minuman bayi smp 6 bulan bergantung pada susu sebelum mencuba solid food. Mmg kuat minum sebab mereka kena membesar dan kerap lapar itu biasa. Pastikan sis mkn utk beri susu kerap.

2jm bg sy lama sikitlh juga, ada bb 1 jam dh nk susu 😂..pdhal minum pun dh dekat 1/2jm.. lagi bgus kalau kerap bg susu bdn cuma kita yg letihlh.. 😊

think of it this way, lebih baik dia kuat minum susu dari tidak langsung...