Ubat kuning utk luka bersalin

Salam. Nak tanya. Saya baru seminggu bersalin luka jahit still sakit mcm terkoyak balik. Dorg ckp kena pakai ubat kuning tapi tak bagitahu ubat yg mana satu. Kalau yg ni boleh ke pakai untuk luka jahit bawah? Takut nak pakai sbb ubat kuning ada macam2 brand.

Ubat kuning utk luka bersalin
6 Balas

Masa sy bersalin tahun 2021, masa discharge x bg ubat kuning nie. Sbb diorg kata ubat kuning nie dah x relevan, means study ada mengatakan ubat kuning bukan menyembuhkan luka. Ubat kuning nie boleh buat luka makin bertambah teruk adalah. So, nurse just advice basuh dgn air biasa sahaja dan kering kan. Bersalin normal, hospital ampang.

9mo ago

Better jgn lah takut memudaratkan pula. Kalau nurse n doktor bagi boleh percaya sikit. Kalau kawan2 yg recommend kena tgk kwn tu bersalin tahun bila. Dulu2 mmg diorg pakai ubat kuning nie untuk sembuhkan luka episiotomy. Skarang x relevant.

Sy dulu pakai serbuk manjakani. Cepat kering luka dlm 2 minggu je. Husband pun pernah operate perut, luka dia pun sy sapukan serbuk manjakani sekejap je baik luka.

Saya pon lepas seminggu bersalin luka terbukak balik. Tak pakai pon ubat kuning, buat lah sitz bath rendam dengan air garam 10-15mins memang cepatt je kering luka

9mo ago

tak pakai lagi, skrg pun pakai sitz bath letak fefet je. sbb takut nak pakai ubat pape kat bawah

Siapa dorang? 😅 Awak kena check balik luka tu okay tak. Kalau terbukak balik kena g hospital tauu

9mo ago

nak suruh nurse takut suruh jahit balik. suruh husb tengok dia pulak seriau. dorg tu google dgn member2 😅

Sorry nak tanya. Macam mana luka u guys boleh terbuka balik? Bersalin hospital kerajaan ke swasta?

9mo ago

kadang kerap bergerak atau bersalah duduk. batuk dgn bersin boleh jadi jugak koyak. sbb tu kalau taknak koyak kena jalan kepit mcm pegang emas bawah tu 😅

luka brsalin sy pn terbuka balik. dok cuma suh dtg kk cuci & buat sit bath kt rumah