Gdm & surat refer ke hospital

Salam. Nak tanya ibu² dalam ni yg ada gdm. Sy esok masuk 37 minggu n doc baru start on insulin utk 3 hari. Sblm ni just gdm on dc je. Tp baru harini doc cadangkan utk on insulin disebabkan 3 kali bacaan gula tinggi pada waktu pagi bila ambil bsp. Kalau dlm masa 37 minggu ni tak melahirkan lagi, doc bagitau mungkin 38 minggu doc akan bagi surat refer ke hospital. Sy nak tanya. Kalau doc bagi surat refer tu nnti, adakah kita akan dipaksa beranak ? Biasanya pengalaman ibu² lepas doc bagi surat tu berapa lama ambil masa utk lahirkan baby ? Maaf kalau soalan agak berbelit sikit

1 Balas

yes. klau bersalin utk yg ade gdm on insulin kena bersalin plg lewat masa 38 weeks sbb nk elak baby besar. klau doc dh bg surat refer, nnt mggu 38 dia suruh serah diri means akan kena induce or pksa bersalin. sllu start induce akan masa 3 4 hari jugak smntra tggu effect induce tu bg tambah bukaan. tp klau masa lps induce ttbe heartbeat baby drop, automatic kena emergency czer trus