Bayi meneran macam nak berak sampai nangis tapi bukan sembelit.

Salam. Nak minta pandangan ibu2 dalam ni. Baby sy umur 1 bulan 2 hari. Menyusu badan sepenuhnya. Perut x kembung. Kentut ok. Tapi normal ke kalau asyik meneran sampai merah muka. Kadang sampai nangis2. Macam nak berak tapi x keluar najis. Kadang bila time dia berak x de pun dia meneran macam tu. Elok je relax dah keluar. Najis ok pulak x keras. X sembelit la kan. Macam malam semalam. Tiap 2 jam kan nak kena susukan dia. Tiap 2 jam tula dia macam tu. Sy runsing la tengok keadaan dia gitu. Tidur dia x tenang. Jap2 meneran merengek. Kalau meneran otot dan daging macam orang cakap tu. X kan sampai menangis2 😢 kadang sampai muntah susu balik. Jeluak ye. Susu memancut pun ye. #1stmom #1stbaby

4 Balas

anak saya pun sama macam tu, kadang tu tengah df pun dia meneran, kadang fikir dia sesak nafas ke sebab saya bf sambil baring.. bila cakap dengan doctor dia kata normal.. tapi kita yang tengok pun risau.. jeluak susu jangan cakap la.. memang selalu berlaku kalau dia meneran

1y ago

angkat kki bby sis ..klau dia nangis mcm nak berak..buka pampers dia angkat kaki mcm nak tukar pampers buat bunyi owk...owkk..owkk.. najis bby akan kluar cuma lama juga tggu dlam 7mnit dkat tggu najis dia kluar .mmg akan mnngis kejap..tp bby sy kerap sngt2 meneran .. klau sya buat dia berak tak juga nak berak..klau btul nak berak msti dh kluar

Salam anak saya pernah macam tu meneran sampai merah muka. Mommy boleh cuba urut perut anak dengan urutan i love you.

bby sy pon gitu,kdng rsau jgk tp mntua ckp dia teran daging d tulang

masalah anak kita sama