Susah nak makan berat turun

Salam mummy semua, saya skrg dah 9 week berat turun 3kg, masa kandungan 5 week berat 58kg turun bnyk sngt sbb susah nk makan, makan je muntah dan x boleh hidu bau makanan langsung, skrg ni pun tgh try and error mkn nestum dan biskut crackers alhamdullilah ok...smlm beli bubur 2 suap je boleh masuk nk paksa pun x boleh hmm..malam tadi makan buah jambu je lps tu tidur awl.. ada x tips mummy2 semua nk adakan selera makan risau sngt hmm atau ada x susu yg sesuai utk ibu n kandungan...terima kasih semua....

2 Balas

waalaykumussalam. kalau teruk sangat macam ni sis boleh jumpa doktor cerita kat doktor. then cuba minta ubat tahan muntah. jangan risau first trimester memang normal berat turun sikit, sebab alahan etc, tak bahayakan baby inshaAllah. masuk 2nd trimester yg membimbangkan kalau berat tak naik. doa2 lah alahan cepat hilang. awak makan je apa yg awak mampu sekarang ni, jangan risau sangat pasal nutrisi ke etc. kalau sis boleh minum susu, seeloknya cari susu full cream, yang tak ada gula tambahan. kalau yg jenis tepung, saya tahu fernleaf. kalau susu kotak, rasanya yg full cream kebanyakannya tak ada gula tambahan. better check ingredients dulu.

Jjihjjk/ko