Bby 8 bulan sembelit

Salam mummy.. Nak tnye macam mne ye nk atasi ank sembelit .. Sye dah ksik buah naga dan buah pear .. Lepas 3 hari bru keluar seketul tpi mcm ade skit darah .. Saya sapu kn minyak kelpe dara kat 'bunga' dia takut melecet .. Ade tips tk atau ade ke ubt tuk baby 8 bulan di farmasi biar bgi senang poo poo #firstmom #firstbaby

2 Balas

Anak saya pon sembelit. Sbb dia tak suka makan buah. Buah naga, buah pisang. Buah betik lagi la dia tak suka, smpai menangis kalau bg makan betik. Kalau makan labu baru dia berak, tp tu lah. Jenis berketul keras tu. Air masak minum banyak je. Taktau nak buat mcm mana dah

ank sy mkn buah naga makin sembelit, tukar buah betik baru blh poo. air masak pun kena latih beri.

6mo ago

cuba dari segi permakanan kurang kn carbo.. lebih kn serat.. sy sblm ni bt bubur nasi ade letak carrot, kentang, aym & sayur hijau.. ank sembelit.. tp bila bt bubur nasi letak, aym, sayur yg bdaun hijau 2 jenis (pak choi & brokoli) ank mudah berak.. lg 1 sy tmbah sedikit puree kurma.. carbo: lobak merah, ubi2, labu & nasi.. serat: sayur2an. protein: aym, daging, ikan dll.