Berpuasa first trimester

Salam mummies… saya skrg pregnant 8 weeks. So far tiada alahan.. berpuasa pun ok.. tp just nk tanya since first trimester, baby baru nk berkembang, xpe ke kalau puasa.. risau x cukup plak zat2 vitamin semua.. ke ok je? Boleh share pengalaman tak? Tq semua

3 Balas

Hi, ini pengalaman saya so far 4 hari puasa. Saya puasa penuh seharian alhamdulillah okay lagi sbb saya rasa mampu dan tiada alahan. Tp kalau betul rasa xlarat baru saya akan berbuka. Kalau mcm saya, sy berpegang pada percaya Allah akan jaga saya & baby, selagi sy mampu utk berpuasa. Kalau x puasa, rasa bersalah sikit sbb rezeki ni pun Allah yg bagi. Jadi sy puasa sbb rasa mampu. Hukum puasa tetap wajib walaupun kpd ibu mengandung tp kita diberi rukhsah utk berbuka jika memudaratkan. Apapun dpt kan nasihat doktor - sy puasa sbb doktor kata nampak kandungan okay (heartbeat cantik) walau saya dah 3 hari berpuasa masa tu. Kalau doktor kata xokay, sy xkan puasa. Also my tips, everyday ini supplement sy mkn utk kandungan: - Folic Acid - calcium pill - vit C - Vitamin B complex - Omega 3 salmon Hope this helps ye

1y ago

These supplements mmg saya makan even before getting pregnant. When i got pregnant, sy tanya my doctor if all of these are safe, doc said it’s okay to take with right dosage. Normally apa yg kt pharmacy semua safe daily dosage unless u ada condition lain yg doc kata x safe for you. Apapun, always ask yout doctor ye before u xyakin😁

saya 5w haritu direct tak puasa. sebab risaukan perkembangan baby, dalam masa yang sama risau dengan diri sendiri. tapi mostly risaukan baby lah sebab saya pernah keguguran, jadi takut kehilangan lg. lagipun saya tahu awal2 ni perkembangan dia sangat penting, even saya mampu puasa, saya tak berani ambik risiko . sebab ada je yang ibu okay, tapi anak kat dalam tak okay

awak Rasa ok tak? kalau Rasa lain Dan x ok better xperlu teruskan puasa lagipun baru lagi Kan kandungan...