cuti bersalin

Salam mommys pernah ambil cuti sebulan awal dari due date tak ? sebab tak larat sangat nak ilang alik pergi kerja #34week

6 Balas

sy cikgu, sy mintak seminggu je awal cuti dari tarikh due date. Terasa sgt 34w ni x larat. mengajar pun x cukup nafas😅. allahu. tapi bila tgok kawan2 lain rileks je pregnant buat macam2 , kuatkan jugak diri. tapi lain org lain rasa dia kan. risau sgt org ckp mengada masa pregnant. tapi sy mmg cepat penat. kawan2 pun tgur macam sarat sgt dah tuu. Tapi inshallah. semangat! sikit je lagiii. x sabar nak bercuti.

sy due date 2/10 tpi da start cuti dari awal bulan 8 haritu , disebabkan kesihatan tk mgizinkan lgi2 after covid mmg lgsung tkboleh nak keja , asyik sesat nafas and slalu nak pitam , sy alah dkt aircond lpad covid haritu rasa mcm terus sejuk sesat nafas , nak kerja mmg lgsung dh tk larat , ambl kputusan utk cuti dulu tnpa gji atas sbb ksihatan tu yg pnting lgi2 anak first yg mmg lgsung xde pgalaman ..

saya skrang 35minggu 4 hari pun penat nak ulang alik kerja dengan ofis dekat tingkat atas kena naik tangga. Nak ambil cuti awal pun fikir rugi sebab cuti bersalin 2 bulan je takut tak sempat rehat dah kena masuk kerja nanti. Saya tunggu keluar tanda baru saya start cuti.

Just pendapat sy. Rugi dkt masa pantang awk nti. Xckup rehat dibuatnya. Plus susah daycare or pengasuh nk terima bby bwh 2 bln utk dijaga.

2y ago

betul.. saya pon ambil seminggu awal cuti.. syg cuti sekejap ngn bby.. alhamdulillah bos & kwn2 semua paham kalau kita buat kerja perlahan.. apa2 pon ikot pada badan ibu la.. kalo rasa xleh tahan cuti je awal

bergantung. ikut badan masing masing. rugi tak rugi cuti ikut puan. kalau tak mampu rehat lah, ikut masing masing ye ;)

Sy pn rse nk sgt amik cuti skang. Rse tak larat. Stu bdn rse sakit 😭