Baby belum boleh merangkak😔

Salam mommy2 semua.. Nk tye ckit.. Bby sy dh masuk 6 bulan.. Tp belum nmpk tanda nk merangkak lg.. Meniarap dia dh laju.. 3 bulan lebih dh meniarap.. Merangkak ni mcm lambat.. Tp dh angkat2 dada..pusing dh boleh kiri kanan depan.. Mengundur pun boleh gak.. Cuma merangkak tu ada la gak bantu dia angkat perut n dada (position mcm merangkak) kejap je, pstu balik ke meniarap.. Normal ke tu ye? Tp klu berdiri bukan main happy seronok lg dia.. Bleh ke kita skip klu bby x merangkak tp terus bg walker utk dia berdiri n berjalan? #advicepls #firstbaby #1stimemom

13 Balas

perkembangan anak semua x sama. normal kalau anak dah 6 bulan tapi belum merangkak. ni si kecik saya lg seminggu nk masuk setahun tapi berjalan cuma 2,3 langkah je. kakaknya dulu berjalan start dari umur 10 bulan bila nak setahun dah laju berjalan. Anak2 saya bila cecah 6 bulan semua saya masukkan dalam air walker. abangnya yg dh 12 tahun ni pun sama.

its okay sis, setiap perkembangan baby x kan sama. jangan bg skip merangkak sebab fasa merangkak adalah fasa yg plg bagus utk merangsang motor skill kasar dan halus anak (termasuk perkembangan otak). Banyak sgt kelebihan bayi yg merangkak ni, so kalau baby merangkak lgi lama lgi bagus! hehe

depend pada anak yer puan. mcm anak saya 8 bulan lebih baru dia merangkak, 1 thn 1 bulan dia dah stabil jalan. As long as dia dah blh meniarap tu okay. Letak je mainan depan dia n ajar dia tuk ambil. Nanti lama2 dia pandailah tu.

normal. lagipun baru 6 bulan. kesian dia nak kena kejar dan banyak lagi kena belajar. bg baby masa ya utk belajar satu2 slow2 pun x pe. dia kena ringankan badan dulu, baru boleh merangkak.. anak sy 9 bulan baru merangkak.

normal je, awl lagi tu. anak sy nak masuk 7 bulan baru ngesot, nak masuk 8 bulan merangkak, terus belajar berdiri.nak masuk 9 bulan, bertateh.. 9bulan stngh berjalan. jangan skip merangkak, biar je. terus je bantu dia

mcm ank saya pun umur 5 bulan baru nak undur belakang. tapi org ckp kalau dia undur kebelakang dia terus duduk. x tau la btl ke x. saya dah masukkan anak dlm wolker biar dia cpt berjalan..

3y ago

terima kasih atas tunjuk ajar

normal sis, anak sis mcm anak sya ,6 bulan duk tunjuk tanda nk merangkak, pastu 6 bulan lebih tu demam lepas demam tu merangkak terua

takde pe tu ok je. baby cepat belajar bila rajin nanti sehari je belajar da pandai tu. tu saje nk rilex2 lg tu.

Normal tu. Saya letak anak dlm walker masa umur 5 Bulan. Skang ni da 11 bulan baru nak belajar berjalan sendiri

normal ..anak saya 8bulan baru pandai merangkak..sama la kita first tine hihi