Risau + excited. Due 18dis ni DAN saya ada GDM + GBS utk first pregnancy ni. REDHOOO 😂🤲🏻

Salam mommy2. Doakan sy ye skrg 38w belom ade tanda2. Mencabar jugak pregnant first ni nk kene jaga gula, jaga berat badan, jaga hb, pastu mase 32w doc detect sy ade GBS pulak alahai.. kene berserah, sabar dan redho.. Demi nk bg zuriat utk suami tercinta. Ada tak mommy2 yg ade pengalaman bersalin ade GBS? Nnti nk bersalin kene on antibiotic kan? Lepas tu anak nnti agak2 berapa lama ye akan masok nicu? Hm sedih sikit klau discharge tp anak dok kt hospital lg kn. Doakan sy dan anak sy selamat, sihat dan jauhkan lah dr perkara yg tak baik aamiin. Semoga mommy2 yg lain pon dipermudahkan semuanya aamiinn

2 Balas

bg sy kalau ada gbs masa preggy,proses bersalin akan lebih penat..sbb dr ward kena on antibiotic tiap 4 jam lepastu drip air lepastu on antibiotic blk sampai proses bersalin..penat sbb kena byk dok kat katil sambil tgn bercocok masok ubat..jelous tgok org katil sebelah bole kehulu hilir atau ke tandas tanpa bawak drip air kt tgn masok tandas. kalau berjalan sikit, nurse tanya nak kemana tu.. sy induce jd warded awal 2 hari, sy gdm on diet so setiap jam 5 pagi nurse kejutkan utk amik bacaan gula di jari, sampai masok labor room pon nurse amik bacaan kt jari, sabo jela😂. nnt masa time breakfast/lunch/dinner misi yg hntar mknn akan tanya siapa ada gdm..klu ada gdm mknn tawar sis hahha..tp sy akan diam je kata xde gdm, so dpt la makanan yg sedap hehhe..tp syukur dipermudahkn urusan bersalin. dan dpt misi/doc yg baik2.

Awak sama macam saya. First pregnancy was GDM on diet + GBS 😂 Alhamdulillah selamat melahirkan. Anak nak masuk 2 tahun dah. Pengalaman saya, anak tak kena tahan NICU sebab masa labor gynae on antibiotic. Selalunya baby yang kena tahan NICU sebab si ibu tak sempat diberikan antibiotic masa labor. Jadi, awak kena alert dengan tanda2 bersalin. Cukup ada salah satu tanda boleh terus pergi hospital ya. All the best and semoga dipermudahkan urusan awak🌹