Beli barang baby

Salam mommy and daddy. Korang start beli barang baby masa berapa bulan ye? Dan berapa yang korang spent? Tq #babyfirst #july2020

81 Balas

saya start beli sikit2 time pregnant 5bulan.. beli baju pun kat shoppe yg murah2, sbb baby cepat besar syg kalau beli baju mahal2 . tapi kalau feeding bottle beli yg elok sikit mcm jenama avent atau pigeon. skrg dh 33week dh settle brg baby nk bawak ke hosp.. tinggal brg saya nak pantang . brg beby yg xbape perlu sgt mcm bath tub ziplock simpan susu tu semua baby dh lahir bru beli . yg penting kene start beli sikit2 dulu jadi nnti tak terbeban, kalau nak beli sekaligus takut ade bende urgent atau emergency kan susah nnti ..

5 bulan dah start beli. Susah nak beli last minute sebab suami kerja jauh. Lagipun sy & suami jenis suka pergi kedai baby, boleh la jamah2 bahan tu terbuat dari apa. Boleh bandingkan harga & puas hati dengan apa yg kami bayar. Cuma kitaorang takde beria beli baju sangat memandangkan baby cepat besar. Anak sulung ni biarlah beli yg elok sikit, sebab nak warisi dekat adik2 nanti. InshaAllah. Aamiinn.

Sy msk 8 bulan dh beli tp sikit2 sambil serve mne yg lebih murah... Yg lebih beli ms age 2minggu nk masuk ward.. Tp beli xbanyak pon beli yg basic saje... Yg selebihnya lpas bersalin baru beli... Sbn ms hamil xpasti jantina, jd beli secara rawak.. Klo bersalin baby boy boleh pakai, bersalin baby girl pon boleh pakai.. Dh bersalin baby girl pulak senang lh...

Sy baby 1st juga. Sy beli stroller n carseat 2nd hand tp pastikan elok lah klu nk beli mcm cara sy. Baju je beli baru tp sy beli besar sikit so nnt xde la terasa sgt nk kena sentiasa beli baju baby. Utk brg2 baby yg pnting je mcm stroller, car seat, pampers, mitten, booties, barut, swaddle, breast pump, changing mat, toiletteries baby n etc, semua less than rm600.

5y ago

Alhamdulillah murah rezeki awk. Mmg btul lepas bersalin bnyk duit nk pki. Klu kita x dpt BF nk kena beli FM. Bkn murah ya susu klu ank jenis kuat mnum n pampers lg. Tp sy doakan semua ibu2 yg bc posting ni dimurahkan rezeki utk besar kn anak2.

Kalau saya . Sebab ni bkn anak prtama . Saya tak kluar bnayk duit .beli baju sluar sehelai 2 jer dah cukup . . Baju yg dulu lagi masih bgus smua . . Ni cara nak jimat blnja lah . Bukan diarong lama pun pakai . . Nanti besar beli lagi . Ehh , bnyak pakaian nak simpn , last² almari jadi xcukup . Tu yg sis tak suka tu . Nak buang sayang . .hahh😀

Start dari 5 bulan sis. Excited kan..hihi. Lagi awal lagi bagus sebab taklah kita kelam kabut nanti prepare last minit. Lagipun hujung-hujung tu kita dah makin cepat lelah. Nak duduk rumah je malas nak kemana-mana. Spent around rm2k include babycot, pakaian, nuna etc. Boleh visit blog saya www.simplynoorul.com for details ☺️🌸

Sye start bli brg2 bby mse 8 buln.😂.huhu Sbb bz krje+x brp nk larat brjln Sbb time krje byk berdiri.. 😂Lgi satu org tua2 ckp jgn bli dlu tkut ape2 jdi.. Tpi better Sis bli Skit2 nti x de kelam kabut.. Sye spent dlm rm100 lebih je setiap kli bli.. Sbb smua nye comel2 mata jdi rambang.. Huhu

macam sy beli sikit2 dari kandungan 5bulan.. sy beli yg kecik2 dlu.. sebulan target xlebih 100 atau 150.. dh 7bulan keatas baru sy start beli yg besar2.. jadi jimat.. alhamdulillah sekarang dh 30weeks dah lengkap semua barang ibu dan baby kecuali carseat.. carseat baby hjung janury ni sampai

sy dah masuk 6 bulan ni dah beli dah.. almost complete.. rushing nak lengkapkan sebab takut deliver awal ke ape + perasan diri dah semakin x larat nak berdiri lama.. kaki cepat lenguh.. and indeed cost almost cecah 2k termasuk car seat + stroller.. #anakfirst 😅

5y ago

Kalau ada bajet lebih boleh la spend banyak kan😂

Sy due bulan 6, dah beli start 5 bulan beli sikit² baju ke, lampin ke.. hehe mcm sy twin mmg kena start awal sikit n kena ada dua masa membeli. Alhamdulillah tak byk 3 kali membeli biar spent rm100-150 okay laa. Ikot kemampuan. Lama2 okay nanti. If tak start tu yg tak taw.