tendangan baby

Salam mommies2....sy skrg baru start kira tendangan baby...tp sy sllu bz jdi sy xkn prasan baby tendang kcuali sy kene pasang ayat quran kat hp dn letak di perut smbil duduk tenang2 baru rasa...nak tggu die kick kuat tu jarang sgt juz rasa gerakan2 kcil...itupun kira 1 gerakan jugak kan????atau mmg kene tunggu kick kuat2 bru kira? Soalan kdua...brpe jarak masa utk kiraan tndangan seterusnya nya adakah memadai selang 30min? #1st baby

1 Balas

kicks, flutters, flip semua dikira. Caranya always bangunkan baby setiap 2 jam dan kira kicks dia. Sy start main tap lembut2 pada week ke 20 dan baby saya dah biasa dgn cara tu. So setiap 2 jam sy akan tap dan bangunkan dia supaya dia gerak. Monitor kicks ini sangat penting sis. Jangan ambil mudah ya. Take care