usia kandungan tak sama dgn keadaan kandungan

salam mommies, sini sape yg pernah, usia kandungan tak selari dgn keadaan kandungan? doktor klinik swasta anggarkan duedate sy awal bln 6 based on brp bsar kantung sy. tapi nurse krajaan anggarkan duedate sy awal bln 5 based on last period. klau ikut kata doktor klinik swasta, kandungan sy 16mggu dh, nurse krajaan plk kira 18mggu, masa buat checkup dgn nurse, nurse pelik knp dh 18mggu tapi kandungan sy masih d bawah pusat. risau lah keadaan baby, sape yg ada pgalaman mcm sy? lepas lahir keadaan baby ok tak? knp ya mcm tu? #seriusnanya #ingintahu #firstbaby #firstmom

7 Balas

sya baru ja lalui last 3 week. buka buku dkt kk, nurse dgn doktor mmg yakin duedate sy awal bulan 6. sbb mreka ikut last period. tp sya scan dkt klinik swasta jd akhir bulan 6. sebab nak yakinkan Kk sampai bawa result scan yg ketiga kali tu. last² mereka scan dan ikut yg swasta punya. sbab mesin dkt swsta lg canggih tu yg doktor last cakap

Baru baru ni saya pun macam tu. Scan KK baru 10w 6days. Scan swasta dah 11w 2days. Should be okay sebab 3 hari beza. Tapi nurse kata sepatutnya awak ni 12minggu. Due date sepatutnya lain.Lepas tu saya bagitahu nurse period saya irregular jadi tak boleh ikut date last period. Baru diaorang okay. Last last KK ikut due yang swasta bagi.

mcm sya swasta kata last june..kerajaan kata awal june sbb ikut kiraan period tu..tp bila scan bby umur nya lain.. so doc akn scan beberapa kali untuk dptkan due date yg pasti ..so dpt last june mcm swasta scan last nya..

Last period tu anggaran kebiasaannya akan lari sikit. Biasanya akan ikut ukuran baby berdasarkan scan. Kerajaan kalau mesin scan tak berapa up to date. Yang swasta tu EDD yang betul biasanya

sy pun macm tu juga.. no worry dear.. as long as takde bleeding postive je okay.. jangan stress2 n bnyak fikir .. not good untuk perkembangan baby

Kes saya tidak kira kk atau swasta kira duedate ikut saiz. Tiada yang kira ikut last period.

ikut date kk bagi.