Pantang keguguran

Salam Mommies semua..Nak tanye,sy keguguran umur kandungan 10minggu..Nak pantang berapa lama ye?..Sekarang dah masuk hari ke 10..Bab makanan sy mmg x ambil sejuk,sy baca makanan masak lemak yg bersantan pun x bole ambil..Arine teringin pulak nak Gulai daging kerutuk..Bole ke tak makan ye??..lagi 1,ari ke 2 berpantang sy makan ikan keli goreng..sy baca ikan keli pun x bole..tapi alhamdulillah,xde pape effect sampai ke ari ne..dilemma pula bab2 makan ne😅😅.Harap ada momies2 bole tlg response..

4 Balas

Biasa doc bagi mc 2 minggu je walaupun kita buat procesure DnC(cuci rahim) sebab bukan gugur sepenuhnya. Jadi saya balik duduk di kampung seminggu, mak panggil tukang urut datang urut 3 hari berturut2. Lepastu xde apa da just pantang makan yg bole buat badan allergic je. Selain dati tu selagi berkhasiat dan saya xde alah pada makanan tertentu saya makan je. Dan jangan angkat atau buat kje berat2 dulu. Minggu kedua da balik rumah sndri & pandai2 la jaga diri sndri. Lepas tu da kmbali bkerja xdpat la nk pantang da sbb kna jalan laju2 nk naik tren..trun naik tangga lrt. Jalan lagi nk ke ofis. Anggap tu macam senaman je. Bismillahitawakkaltu..alhamdulillah 4 bulan kemudian sy mengandung sekali lagi skrg da 26w..dan masih ulang alik krja naik lrt. Knpa suami xhantar? sbb tempat kerja xsama jalan. Dan susah kalau hantar saya kemudian nk patah balik..saya pun suka yg mudah. Cuma kalau dia balik awal dia akan tggu saya di lrt.

2y ago

Tq share sis..best baca pengalaman pantang sis...😊😊

saya pantang 2 minggu je lepas keguguran sebab awal trimester . kalau hari 10 , sabarlah lagi 4 hari 🤗 hari ke 15 tu makan je la . tapi air ais jangan minum lg kalau boleh 🤗 kalau boleh, pantang elok2 , takut nanti badan yang merana . sedap2 sekarang, merana² kemudian. kalau bukan harini, mungkin sakitnya kedepan 🤗 makan makanan orang pantang dulu ya masa pantang, bertungku, berurut . 2 minggu tak lama berbanding pantang bersalin yang ada anak . sabar lagi 4 hari ya

2y ago

okey baik sis...Tq advice ye😊😊

Pengalaman saya dulu, saya makan makanan panas2, sapu minyak panas, pakai stoking, tak buat kerja berat. Itu je lah rutin hari2.. tak ada pilih makan, sebab memang tak ada alergik apa2 sebelum ni.. Take care ye 🧡

Pengalaman ggur, sy cuma pantang fast food & air manis saja. Lain2 mkn mkn biasa as long takde allergic.

2y ago

okey2...Tq sis😊