BABY ASYIK BERAK SEHARI BERKALI KALI

Hi salam mommies semua. Nak tanya normal ke kalau baby saya asyik berak berkali kali dalam sehari? Kadang terkincit sikit kadang berak betul. Dah makan pampers dah dalam sehari. Normal ke? Dia bf kadang je campur fm. Dalam gambar tu berak yang betul. Kadang tak sampai 5 minit dia terkincit lg. Tidur pun sampai tak lena sbb tak selesa. #pleasehelp #firstmom

BABY ASYIK BERAK SEHARI BERKALI KALI
20 Balas

anak sy skrg 27 hri , sblm ni dia mmg banyak berak . kdg kentut terkicit skit . mmg bnyk pampers pakai dlm shri . sy full bf . masa kuning je sy mix . lepastu najis dia bila bg susu fm jd kaler hijau , sy masatu bg dutch bby . skrg mmg fokus bf je . smpai merah merah btot dia sbb bnyk berak . sy sapu sudocream . alhamdulillah dah ok merah2 tu . skrg pun dia dah kurang berak . sy memula risau dia cirit ke apa . sy dok pkir pkir je sy mkn apa..sy mkn menu sama jee stiap hari sbb mmg jaga makan sejak anak kena kuning , sy dok pkir sy mkn oren ke punca dia berak2 . tp nurse kata normal . sy baca pun ramai kata nb mmg kerap berak . kwan sy pun kata gitu . lega laa sikit hati ni .

9mo ago

Kadang nangis kuat pun terkincit sikit jgk kan. Saya ingatkan sbb pampers tak ngam ke apa bontot dia jadi mcmtu. Saya pun harap dia kurang lah berak yg kerap tu. Sbb kesian tgk dia lepas berak meraung maybe sbb bontot dia pedih kot. Alhamdulillah lega saya dgr sbb risau gak sbb cirit nnti baby tak cukup nutrisi kan

umur baby brp sis? baby sy pun masa awal² aritu mcm ni juga...sehari sampai 6,7 kali tukar pampers...sebulan tu, 2 pax jugak pampers utk dia... sy try tukar susu, Alhamdulillah, baby dh ok...ni nk masuk 3 bulan dh...kalau bontot baby melecet, petua org tua², letak tepung sagu,bg sejuk...tp mmg kena alert la tiap kali baby poo²...kalau dh melecet mcm tu, jgn sapu dgn wet tisu...spray dgn air, then dap² kan dgn tisu kering pun ok... in shaa Allah,makin tambah bulan,baby akan ok...try tukar susu,tgk.. x de kembung, x de cirit, x de muntah, rasi la tu dgn susu...

9mo ago

kadang sbb susu....ada baby yg sensitif...bkn semua susu dia rasi...kena tgk...

baca komen baby sis masih dalam pantang lagi kan. normal rasanya baby 2 bulan ke bawah kerap berak. kdg 10 minit sekali terberak pun ada tapi sikit2. kdg tercalit je masa dia kentut tu. memang newborn pampers lebih dari 5 keping sehari. saya pernah pengalaman 10 keping sehari masa baby newborn. kalau campur fm tiap2 hari baby berak. kalau bf 3 hari sekali .

9mo ago

normal je baby baru lahir kerap berak. berak sikit2 je. selalu sapu nappy rash setiap kali tukar pampers.

normal sbb bf & baby kecik lagi.. dn lagi kuat nyusu lg byk kli berak..mmg cmtu..dy tak meragam, perut lembut, tak disertai muntah berterusan, tak demam, dan aktif in shaa Allah xde ppe.. poo bby sy sebijik mcm dlm gmbr ni dn kerap jgk, sy dh jumpa doc dn tu yg doc ckp..

9mo ago

Ha itulah dia takde demam ke muntah ke apa. Alhamdulillah sihat cuma berak2 je. Risau jgk cirit birit ke apa kan. Ok lepasni saya akan ikut tips awak thank you tau!!

Maaf mommies . Ini baby sakit perut klu sy x silap . Baby pun mcm luka bhgian tu . Baby dah brapa bulan mommies . Klu 6 bulan ke atas tu da boleh bagi air msk sis . Boleh bwk gi klinik juga mommies mintak doc ubat .

9mo ago

Aah sedih saya tgk luka bontot dia tu. Lambat nak sembuh. Baby baru 25hari mommy. Kecik lg tu yang risau

tukar susu wak . susu tak sesuai dgn dia tu . tiap kali tukar susu je kena alert sangat bab ni . and kalau boleh if dah melecet letak la nappy cream . kesian baby mesti pedih 😭

9mo ago

Dah letak banyak jenis nappy cream dah siap doc punya ubat cuma silap saya tak alert sbb sehari dia melecet esoknya terus rapuh centu kulit dia kesian sgt terkemut dia

normal. warna poo baby pon okay. kekerapan baby poo sehari? baby ada meragam tak semasa poo? perut baby kembung tak? kekerapan awak tukar pampers baby? ada sapu cream tak?

9mo ago

Alhamdulillah nak tahu normal ke tidak sbb risau dia cirit birit. Sehari dalam 3-4kali jugak tp selebihnya mcm terkincit2. Dia tak meragam cuma meneran je 😅 perut baby kadang kembung jgk tp tak selalu. Saya tukar tiap kali lepas menyusu dia dalam 2-3jam. Start naik merah2 baru nak sapu cream

hi semua.. mami² . adakah normal jika najis baby mcm ni? & mcmna nak hilangkan kembung perut utk baby .. umur baby 1bulan5hari. susu sepenuhnya susu formula.

rasanya ni cirit birit. maybe susu fm tak sesuai dgn dia n better awak bawa ke klinik kalau da byk kali sgt, takut apa2x, tambah tengok luka kt bontot dia tuh.

9mo ago

Itulah haritu dah bwk klinik doc ckp normal mmg ada sesetengah baby sehari berak berkali asalkan berat naik. Dan luka bontot tu doc ckp sebab susu ibu ada lactose yg panas senang luka bontot utk yg sensitif. Tp saya sebagai ibu risau lah kan sebab terlalu sgt berak sehari 😭

anak sye mcm ni jugak. tpi start tgk bontot tu dh mcm nk melecet, sye x lap pakai tissue basah. saya cuci dgn air terus sbb risau bila kita lap tu nti lagi melecet

9mo ago

normal je tu, selagi dia berak kuning, selagi tu la dia buang panas/kuning dlm bdn tu. kerapkn bagi susu badan je. pampers pun kna sllu tukar. ank sye 1 pek pampers yg 60 keping tu utk 2 minggu je...