Sakit Mengandung 8minggu

Salam mommies, saya nak tanya kalau ada yg tahu tlg beri pendapat ya.. 1. Saya alami perut cpt kembung lepas makan dan sgt tak selesa bila nak duduk. 2. Saya juga ada alahan mual2 loya tp alhamdulillah setakat ni takde muntah dan masih terkawal, cuma disebabkan hal ini saya susah nak telan makanan dan memilih.. 3. Saya mula sakit pinggang & bahagian belakang hingga ke lutut sejak 4-5 hari yg lepas (dlm 8 weeks ni). Jalan tu rasa lenguh pun iya.. 4. Kadang bila kencing, saya ada lah tahan mcm sejam camtu kan kemudian saya pergi ke toilet dan terus lepaskan tanpa slow2 tiba2 bahagian perut kanan saya cramp. Jadi lepas kejadian tu, tiap kali nak kencing saya kena slow dan sambil pegang/usap perut. 5. Kdg mlm tido terjaga rasa tak selesa pusing sana sini. Kadang sejuk kadang panas. 6. Kdg ada rasa perut cramp, dtg kejap kemudian hilang. Semua ni make sense ke? Normal bg org mengandung ya? Saya kdg rasa risau sbb dlm hati rasa takut sgt, 'ada yg tak kena ke dgn badan aq?' Saya cuba husnuzon je tp sbb was2 tu saya tanya di sini.. #pleasehelp #ingintahu #firstbaby #bantusharing

9 Balas

1. Normal sis.. sebab rahim tengah mengembang.. hormon estrogen dan progesterone pun meningkat masa ni..jd sistem penghadaman jd lambat.. Rasa cepat kembung..so,sis makan sikit² tapi kerap ya... 2. mual loya pun normal.. sy skrg tgh alami juga..sy siap Pakej muntah².. good news sbb ni tandanya hormon HCG meningkat dgn pesat.. asalkan Ada mkn,should be ok.. makan la apa yg sis Rasa selera..normal kalau memilih tu.. 3. normal juga sakit pinggang.. tapi kalau mcm teruk sgt tu,Minta nasihat doc ya.. 4. jangan tahan kencing sis.. tu yg buat perut Tu mcm cramp..mmg pregnant kita kerap buang air kecil.. kalau Rasa nak kencing,terus pegi je.. kerap tahan kencing,risau penyakit lain plak dtg.. 5. normal.. badan tgh adjust .. we are growing baby inside us kan.. Cuba pakai banyak bantal ,Cari postur yg selesa.. Ada juga pregnancy pillow ,boleh Beli if Ada duit lebih..boleh cari kat shopee 6. perut cramp kejap² Tu sebab rahim mengembang tu utk bg ruang pada baby... asal kan tak teruk sakitnya & takda bleeding ,in shaa Allah normal je it's ok sis.. sebab Tu Kita di sini utk support each other..lagi² ni first pregnancy sis kan.. 🌹 moga dipermudahkan semuanya..baby sihat² je in shaa Allah doakan sy juga ya..

2y ago

terima kasih sis bg pandangan sis 😭 tulah saya fkir saya sorang je sakit mcm ni.. org kata enjoy your journey tp sbb hal2 mcm ni buat saya fkir negatif je.. tu sbb nak tnye org lain huhu

apa yg awak lalui,sama dgn apa yg saya lalui masa di awal trimester. sabar ye..nanti slow² akan hilang sendiri.. semoga terus kuat dan tabah ye. kalau boleh jangan tahan kencing,takut boleh kena kencing kotor. minum air kosong. kalau tak lalu,minum air sanquick,jus ke.. bab makan,makan lah apa sahaja yg sis selera. jangan sampai tak makan langsung tau. saya dari awal trimester makan keladi je sampai masuk ke trimester ke dua,tu je yg tekak boleh terima. astu nak benda² yg masam je sbb mulut rasa tawar. masuk trimester ke 2, baru ada selera nak makan benda lain. tapi kalau sis rasa muskil,sebaiknya pergi klinik jumpa doctor ye. dan banyakkan berehat ye sis..🥰

2y ago

ouhh baik sis.. saya minta maaf ya lewat reply.. terima kasih byk2 bgi saranan 🤗

Normal sis. Sy pun ada rasa macam tu juga dari 6w sekarang 9w. Paling susah masa tidur malam sebab perut rasa pedih, masatu jugalah tiba2 rasa loya, masuk angin lah. Padahal dinner tu ada juga sy makan. Terpaksa bangun pegi buat milo, makan biskut. Sy yg biasa tidur jam 10 terpaksa tidur jam 12 sebab lepas minum mau tunggu kena hadam lagi, kalau nda rasa mau tekeluar. Tak sabar alahan ini berlalu pergi, sy nak makan sedap2 T.T

2y ago

saya pun sama sis dah nak lena rasa perut berbunyi mcm lapar, angin and susah nak tidur xboleh endah.. jd tidur pun lewat sbb layan perut.. hmm huhu saya pun nak selera makan semula.. sbb saya jenis susah makan byk risau underweight 😭

saaamaaa… setuju dgn mommies lain. part sejuk panas tu mmg mencabar. en suami pun terjebak sekali. sy kena set timer setiap 2 jam utk remind kenaa makannn . xkesah makan apa. ada hari trick ni dpt kurangkan muntah. ada hari keluar semua yg masuk. skrg sy dh hntr surat wfh kpd majikan sebab xboleh nak drive ke ofis

2y ago

boleh sis share sis makan apa ye setiap masa tu.. maaf saya sibuk nak tnya tp klu boleh saya nak amalkan juga sbb saya jenis susah nak sentuh makanan bila loya.. semua x menjadi..

sma dgn sy skg sis 8weeks dan smua rsa yg sis rsa . kdang tdur pun susah. berus gg pun tak ngam colgate . blm start brus gg mau muntah daa . paling teruk smua mkanan tak boleh telan . stakat nii pula mngidam pun blm sbb klu tpikir smua makanan msti nak muall

2y ago

hehe baik sis.. saya pulak xde alahan pd ubat gigi.. mengidam tu iya sbb cuba nak minta makanan yg boleh ditelan.. setakat ni tomyam dan sup ekor mmg jalan.. dia panas2 sedap loya pun hilang..

normal je semua tu sis... tp jgn amalkan tahan kencing,takut jd kencing x lawas..nnti dh byk bulan makin kerap la sakit lenguh pinggang dan bahagian belakang..bby serap kalsium ibu..vitamin jgn skip ye

2y ago

baik sis terima kasih atas nasihat sis.. saya akan cuba ubah sikap ni.. mmg pemalas minta ampun..

sy rasa normal sis ... sebab sy pun 8week skng dan tgh alami jgk semua tu kecuali no 4 tu sy xpasti laa ..hehee apa pun jangan fikir negatif sngt ..jaga diri baik-ii okay

2y ago

hehe baik sis, siss juga tak care 😘

samalaa apa yg saya lalui, sakit ny bila nk mkn tu loya mual. kdg tgok org mkn pun rs loya

2y ago

tu betul sgt tgok lauk je loya huhu..

Normal sis,,sy pun cepat kembung perut,,duduk tpt keras xselesa,

2y ago

kann perut sakit mmg x selesa pun buat apa.. klu tgh keje mmg mengeluh jelah