Sembelit, susah membuang

Salam mommies. Saya nak bertanya normal ke lepas consume ubat ferrous fumarate, vit c, vit b complex and folic acid, kita jd susah nak membuang? Adakah disebabkan ubat ferrous fumarate (tuk tambah iron dlm bdn) tu? Risau pulak sbb dh byk hari tk membuang, perut rasa penuh sebu , berangin dsb. #firstmom #firstbaby

8 Balas

untuk ubat yang bg lancar membuang tu ade jenis ubat air dfmasi blh try google cari.. klu ke klinik pon akan dpt.. atau try yg air untuk cucuk kt bawah tu nama ape eh enema ke apa xingt plk...

kalu perut berangin , kembung , sebu boleh try ubat arang pil angin.. ibu mengandung boleh makan.. saya pun mkn tu kalu x perut tak selesa dan sakit2..

Mommies boleh cuba makan buah kiwi batu jambu i skrg dah 11w tapi i tak stop makan buah, sebab i perasan i makan buah ni i senang berak :)

Tak salah memang ferrous tu jadi kita ni sembelit. Pregnant senang kena sembelit. Makan ubat tu laaaaagi susah membuangz

Sis boleh minum susu utk preggy mommy, so susu boleh bantu utk lawaskan ..

saya mkn lagi kerap membuang 😅

normal sngt sis...🤗

berapa weeks dh mommy?

1y ago

11 weeks. Nk masuk week 12 hehe