Anak meneran sampai merah2 muka

Salam mommies normal ke ya anak baru 17hari tapi sepanjang menjaga dia, dia asik meneran sampai merah2 muka. Kadang tu takde pun berak tapi meneran tu mcm nak membuang. Lepas teran tu habis, dia senyap dan tidur balik. Kadang dia teran tu betul2 berak. Saya bg 70% FM lactogen 1, kadang2 je BF bila rasa ada susu. Mohon pendapat mommies!! #SeriusTanya #firstmom #bantusharing #Sharing_dong_Bund #newmom

2 Balas

normal sis. baby tak pandai membuang lagi, dia tengah belajar tu. lagi pulak nak kena meneran sambil baring. kalau sis nak tolong dia, bila nampak dia meneran mcm tu, dukung dia vertical position, bengkokkan lutut dia macam mencangkung tu. kalau bagi BF bila rasa ada susu je, memang nanti akan hilang susu tu. sebab susu badan ni ikut rentak demand & supply. kalau takde demand, supply pun nanti dia akan potong.

2mo ago

sorry tau kalau tak membantu sangat. kalau sis dah cuba macam2 cara, baby still tak nak DF, sis jumpa/consult dengan LC direct tau. jangan give up! moga yg terbaik untuk sis & baby sentiasa 💜

biasa la tu baby tu rasa ada pergerakan usus, dia tak selesa, dia tak tahu aku kena buat apa ni rasa gini.. anak sy pun sblm 1m tu selalu je gitu, masa 2m ada masa ok ada masa meneran2 jgk.. kalau teruk sgt tu or najis dia problem yu mommy refer doktor la. yg bf bila rasa ada susu tu, if hari2 buat sehari 2 3 kali je nyusu nanti susu takde terus tu mommy